Rijnland vs. Angelsaksisch

Het Rijnland-model staat lijnrecht tegenover het Angelsaksische model. In tijd van kredietcrisis, grote moeilijkheden bij de Europese banken en de onzekerheid over het voortbestaan van de euro, worden de modellen weer ter discussie gesteld. Heeft Europa zich verloren in het Amerikaanse denken, het Angelsaksische model? Of had hetzelfde gebeurd met het Rijnland-model? Er is in ieder geval een ding duidelijk: zo kunnen we niet langer doorgaan.

‘Higher the pay better the perform’

Volgens het Angelsaksische model werken mensen alleen voor de macht en het geld. De financiële instellingen in Nederland zijn een duidelijk voorbeeld van het Angelsaksische denken. Winst is belangrijker dan maatschappelijk verantwoord handelen, bonussen gaan voor eerlijkheid en met ellebogen werk kom je aan de top. Het Rijnland-model daarin tegen staat voor mensen die werken vanuit hun passie. Ideeën ontstaan niet uit bonussen maar uit plezier.
Het grootste verschil tussen de modellen is de benadering van de stakeholders. Het Amerikaanse model stelt de aandeelhouders als belangrijkste stakeholder. Het Europese model stelt de klant voorop gevolgd door de medewerkers, de zakelijke klanten en tot slot de aandeelhouders.

De afgelopen jaren zijn we dood gegooid met negatieve cijfers over de koopkracht, de economische krimp, werkloosheid en andere bezuinigingen. Kabinet Rutte 2 moet rigoureuze veranderingen komen om uit de recessie te kunnen komen. Volgens mij is de oplossing dichterbij dan we denken. We moeten onze buren, Duitsland, als voorbeeld nemen. De Duitse economie groeit namelijk nog steeds en ook de werkgelegenheid neemt toe, hoe kan dat?
We moeten Rijnlands gaan denken!

De continuïteit is volgens het Rijnlandsmodel belangrijker dan de korte termijn winsten. We moeten terug naar de overlegcultuur, waar waardering wordt geuit voor vakmanschap, kwaliteit en geluk. Decentralisatie, samenwerken en eigen initiatief zijn cruciaal voor het realiseren van het Rijnlandse model. Hier zullen we uiteindelijk rijker en gelukkiger van worden.

Plaats een reactie