Systeemdenken volgens Bert en Ernie

Bert en Ernie, wie kent ze niet? Wist je ook dat Bert en Ernie doen aan systeemdenken? Tijdens het college van @CasperHoorn gaf hij het geweldige voorbeeld van Bert en Ernie om het systeemdenken van Senge te introduceren.

In het fragment van Bert en Ernie komt een heel duidelijk voorbeeld van systeemdenken naar voren. Als je koekjes in je bed gaat eten vallen de kruimels in je bed, die komen in je pyjama terecht waardoor de kruimels gaan kriebelen en dus niet kunt slapen. Hiermee wordt de kans groot dat hij nog meer koekjes gaat eten, omdat hij niet kan slapen.

Systeemdenken is een manier om het overzicht over het geheel te behouden. Doordat systeemdenken afzonderlijke onderdelen verbind geeft dit inzicht in de rol van het onderdeel in het geheel. Het systeemdenken wordt dus veel toegepast binnen organisaties om zo de complexe omgeving waarin organisaties zich vaak bevinden enigszins beheersbaar te houden en te inventariseren welke aspecten invloed op elkaar uit oefenen (in positieve/negatieve zin).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s