Hoe goed scoor jij op de Centrale Eindtoets?

De Centrale Eindtoets (voorheen Cito-toets) is vandaag weer begonnen. Drie dagen lang krijgen basisschool leerlingen opgaven over voornamelijk taal en rekenen. Hoe goed scoor jij eigenlijk op de Centrale eindtoets?
Uit een oude eindtoets heb ik een aantal vragen geselecteerd, dus pak pen en papier! Aan het einde van de vragen staan de antwoorden. Niet smokkelen! Ik ben nieuwsgierig naar de resultaten. Uiteraard heb ik de test ook zelf gemaakt.

  1. In welke zin zijn de laatste twee woorden allebei goed gespeld? 
    a) De onderzoekers deden een zeldsame ondekking
    b) De onderzoekers deden een zeldsame ontdekking
    c) De onderzoekers deden een zeldzame ondekking
    d) De onderzoekers deden een zeldzame ontdekking
  2. In welke zin staat de komma (,) op de juiste plaats? 
    a) Ik ben jarig en daarom komen, mijn opa en oma mijn oom en tante en mijn neefjes op bezoek
    b) Ik ben jarig en daarom komen mijn opa en oma, mijn oom en tante en mijn neefjes op bezoek
    c) Ik ben jarig en daarom, komen mijn opa en oma mijn oom en tante en mijn neefjes op bezoek
    d) Ik ben jarig en daarom komen mijn opa en oma mijn oom en tante en mijn neefjes, op bezoek.
  3. De zwemleraar zei uitnodigend tegen de ongeduldige kinderen nu mogen jullie van de duikplank. Welk woord in deze zin moet met een hoofdletter worden geschreven? 
    a) nu
    b) tegen
    c) zei
    d) kinderen
  4. In welke zin staan de aanhalingstekens openen en sluiten (“..”) goed?
    a) als het morgen mooi weer wordt zei mijn moeder “gaan we lekker een dagje naar het strand”
    b) “als het morgen mooi weer wordt” zei mijn moeder “gaan we lekker een dagje naar het strand”
    c) “als het morgen mooi weer wordt zei mijn moeder gaan we lekker een dagje naar het strand”
    d) “als het morgen mooi weer wordt zei mijn moeder” gaan we lekker een dagje naar het strand
  5. De volgende dag gingen we varen in een rubberboot op een wilde rivier door de sterke stroom sloegen we al gauw om. Achter welk woord moet een punt worden gezet? 
    a) varen
    b) rivier
    c) stroom
    d) rubberboot
  6. Roel probeerde de enorme stapel boeken zo snel mogelijk in zijn tas te stoppen. Welk woord in deze zin is een bijvoeglijk naamwoord? 
    a) stapel
    b) boeken
    c) mogelijk
    d) enorme
  7. Krampachtig probeerde Omar zijn ogen open te houden. Wat is het onderwerp in de zin? 
    a) probeerde
    b) krampachtig
    c) zijn ogen
    d) Omar
  8. Annelies komt om 14:30 uur bij de bushalte Zwanenmeer. Ze neemt de eerstvolgende bus richting Centraal Station. De busreis duurt 55 minuten. Hoe laat komt ze dan aan op het Centraal Station? 
    Naamloos
    a) 15:18 uur
    b) 15:33 uur
    c) 15:48 uur
    d) 15:08 uur
  9. Douwe is vandaag van het 2de tot en met het 6de lesuur op school. Hoeveel uur is hij dan in totaal op school  vandaag? 
    Naamloos
    a) 5 uur en 45 minuten
    b) 5 uur en 5 minuten
    c) 4 uur en 5 minuten
    d) 4 uur en 55 minuten
  10. 6,25 + 3,075 = ?
    a) 9,01
    b) 9,325
    c) 10
    d) 9,1
  11. Karel koopt 3 flessen wasmiddel. Hij plakt op elke fles een sticker voor zoveel mogelijk korting. Hoeveel euro moet hij in totaal betalen?
    Naamloos

    a) 4,20 euro
    b) 12,60 euro
    c) 16,20 euro
    d) 13,80 euro
  12. Van alle stemmers was 5/12e deel het eens met de stelling. Hoeveel procent is dat ongeveer? 
    Naamloos
    a) 70%
    b) 60%
    c) 40%
    d) 20 %
  13. 0,025 kg = ? gram
    a) 250
    b) 25
    c) 0,25
    d) 2,5
  14. Dit is een foto van een overgebleven stuk van de oude stadsmuur om Deventer. In welke tijd werden om bijna alle grote plaatsen muren gebouwd? 
    Naamloos
    a) in de tijd van burgers en stoommachines (1800 – 1900)
    b) in de tijd van de pruiken en revoluties (1700 – 1800)
    c) in de tijd van steden en straten (1000 – 1500)
    d) in de tijd van de wereldoorlogen (1900 – 1950)
  15. Hierboven zie je een deel van e inhoudsopgave van een aardrijkskundeboek. Welke titel zal hoofdstuk 3 hebben?
    Naamloos

    a) landbouw
    b) grondstoffen
    c) industrie
    d) energie
  16. Op het eiland Goerre-Overflakkee worden veel tulpenbollen geteeld. Uit de bollen komen verschillende kleuren tulpen. Bollenkwekers proberen steeds nieuwe kleuren te kweken. Hoe doen ze dat? 
    a) Ze dompelen de bollen voor het planten in verschillende verfbaden
    b) Ze laten de bollen op verschillende grondsoorten groeien
    c) Ze geven de planten verschillende soorten kunstmest
    d) Ze bestuiven de tulpen met stuifmeel van verschillende tulpen

 

Ik had 11 van de 16 opgaven goed beantwoord. Hoe heb jij het gedaan?

 

Check het hieronder:
1 = d, 2 = b, 3 = a, 4 = b, 5 = b, 6= d, 7 = d, 8 = c, 9 = d, 10 = b, 11 = d, 12 = c, 13 = b, 14 = c, 15 = d, 16 = d.

EVENT: Doe maar gewoon

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Het lijkt de lijfspreuk van iedere Nederlander te zijn. Je moet vooral niet iets anders ambiëren dan de massa, dan val je namelijk op en dat is juist wat je niet moet willen in deze maatschappij.

Lees verder “EVENT: Doe maar gewoon”

De kapitale kracht van geluk

Vertrouwen, openheid en liefde. Deze drie woorden doet vrijwel iedere manager huiveren. Het gaat ten slotte om macht en succes, en niet om plezier en geluk. In de laatste aflevering van Tegenlicht geeft Ricardo Semler een kijkje in zijn ideeën over geluk. Toen hij de fabriek van zijn vader over nam heeft hij zichzelf de vraag gesteld: Hoe worden mijn medewerkers gelukkig?

Lees verder “De kapitale kracht van geluk”

De emotionele bankrekening

Volgens Covey kun je een relatie vergelijken met een bankrekening op de bank, je moet storten om een positief resultaat te krijgen. Met andere woorden, je moet liefde en aandacht op de emotionele bankrekening storten om een goede relatie op te bouwen. De emotionele bankrekening staat dus voor vertrouwen en het gevoel van veiligheid dat er binnen een relatie wordt opgebouwd. Door je o.a. fatsoenlijk en aardig op te stellen, eerlijk te zijn en je beloftes na te komen bouw je een reserve op.

Lees verder “De emotionele bankrekening”

Beste leerling van de klas

Het onderwijs van Nederland staat al jaren onder druk. De kwaliteit laat nog steeds te wensen over. Finland daarin tegen geeft het beste onderwijs van Europa, zonder een cent meer uit te geven dan Nederland. Waarom trekken we daar geen wijze les uit? Durft Den Haag geen fundamentele veranderingen door te voeren? Heeft het geen prioriteit?
We zijn het er allemaal over eens dat er iets moet veranderen in het Nederlandse onderwijs, naar mijn idee kunnen we een hoop leren van het Finse onderwijs. Wat maakt het Finse onderwijs zo goed?

Lees verder “Beste leerling van de klas”

Kennis is er om te delen

Taddaaa, mijn eerste blog is een feit!

Welkom allemaal op mijn splinter nieuwe blog. Op dit platform ga ik vanaf nu mijn kennis met jullie delen.
Kennis is er namelijk om te delen, niet om te bezitten. Dit is één van de wijze lessen die ik heb geleerd in mijn eerste bijeenkomst van Kennismanagement 2.0. De kennis die ik met jullie wil delen zal voornamelijk te maken hebben met mijn studie, Human Resource Management. Mocht ik andere interessante artikelen, filmpjes of inspiratie vinden zal ik deze uiteraard ook met jullie delen.

Ik hoop dat ik jullie, als lezers van mijn blog, kan inspireren met mijn kennis.
Ik sta ook altijd open voor feedback, opmerkingen of discussie. We zijn hier ten slotte om onze kennis met elkaar te delen! Naast mijn blog ben ik ook actief op Twitter onder de naam @Amber_Mulder volg mij gerust om nog meer kennis te delen.

Liefs,
Amber