Hoe goed scoor jij op de Centrale Eindtoets?

De Centrale Eindtoets (voorheen Cito-toets) is vandaag weer begonnen. Drie dagen lang krijgen basisschool leerlingen opgaven over voornamelijk taal en rekenen. Hoe goed scoor jij eigenlijk op de Centrale eindtoets?
Uit een oude eindtoets heb ik een aantal vragen geselecteerd, dus pak pen en papier! Aan het einde van de vragen staan de antwoorden. Niet smokkelen! Ik ben nieuwsgierig naar de resultaten. Uiteraard heb ik de test ook zelf gemaakt.

  1. In welke zin zijn de laatste twee woorden allebei goed gespeld? 
    a) De onderzoekers deden een zeldsame ondekking
    b) De onderzoekers deden een zeldsame ontdekking
    c) De onderzoekers deden een zeldzame ondekking
    d) De onderzoekers deden een zeldzame ontdekking
  2. In welke zin staat de komma (,) op de juiste plaats? 
    a) Ik ben jarig en daarom komen, mijn opa en oma mijn oom en tante en mijn neefjes op bezoek
    b) Ik ben jarig en daarom komen mijn opa en oma, mijn oom en tante en mijn neefjes op bezoek
    c) Ik ben jarig en daarom, komen mijn opa en oma mijn oom en tante en mijn neefjes op bezoek
    d) Ik ben jarig en daarom komen mijn opa en oma mijn oom en tante en mijn neefjes, op bezoek.
  3. De zwemleraar zei uitnodigend tegen de ongeduldige kinderen nu mogen jullie van de duikplank. Welk woord in deze zin moet met een hoofdletter worden geschreven? 
    a) nu
    b) tegen
    c) zei
    d) kinderen
  4. In welke zin staan de aanhalingstekens openen en sluiten (“..”) goed?
    a) als het morgen mooi weer wordt zei mijn moeder “gaan we lekker een dagje naar het strand”
    b) “als het morgen mooi weer wordt” zei mijn moeder “gaan we lekker een dagje naar het strand”
    c) “als het morgen mooi weer wordt zei mijn moeder gaan we lekker een dagje naar het strand”
    d) “als het morgen mooi weer wordt zei mijn moeder” gaan we lekker een dagje naar het strand
  5. De volgende dag gingen we varen in een rubberboot op een wilde rivier door de sterke stroom sloegen we al gauw om. Achter welk woord moet een punt worden gezet? 
    a) varen
    b) rivier
    c) stroom
    d) rubberboot
  6. Roel probeerde de enorme stapel boeken zo snel mogelijk in zijn tas te stoppen. Welk woord in deze zin is een bijvoeglijk naamwoord? 
    a) stapel
    b) boeken
    c) mogelijk
    d) enorme
  7. Krampachtig probeerde Omar zijn ogen open te houden. Wat is het onderwerp in de zin? 
    a) probeerde
    b) krampachtig
    c) zijn ogen
    d) Omar
  8. Annelies komt om 14:30 uur bij de bushalte Zwanenmeer. Ze neemt de eerstvolgende bus richting Centraal Station. De busreis duurt 55 minuten. Hoe laat komt ze dan aan op het Centraal Station? 
    Naamloos
    a) 15:18 uur
    b) 15:33 uur
    c) 15:48 uur
    d) 15:08 uur
  9. Douwe is vandaag van het 2de tot en met het 6de lesuur op school. Hoeveel uur is hij dan in totaal op school  vandaag? 
    Naamloos
    a) 5 uur en 45 minuten
    b) 5 uur en 5 minuten
    c) 4 uur en 5 minuten
    d) 4 uur en 55 minuten
  10. 6,25 + 3,075 = ?
    a) 9,01
    b) 9,325
    c) 10
    d) 9,1
  11. Karel koopt 3 flessen wasmiddel. Hij plakt op elke fles een sticker voor zoveel mogelijk korting. Hoeveel euro moet hij in totaal betalen?
    Naamloos

    a) 4,20 euro
    b) 12,60 euro
    c) 16,20 euro
    d) 13,80 euro
  12. Van alle stemmers was 5/12e deel het eens met de stelling. Hoeveel procent is dat ongeveer? 
    Naamloos
    a) 70%
    b) 60%
    c) 40%
    d) 20 %
  13. 0,025 kg = ? gram
    a) 250
    b) 25
    c) 0,25
    d) 2,5
  14. Dit is een foto van een overgebleven stuk van de oude stadsmuur om Deventer. In welke tijd werden om bijna alle grote plaatsen muren gebouwd? 
    Naamloos
    a) in de tijd van burgers en stoommachines (1800 – 1900)
    b) in de tijd van de pruiken en revoluties (1700 – 1800)
    c) in de tijd van steden en straten (1000 – 1500)
    d) in de tijd van de wereldoorlogen (1900 – 1950)
  15. Hierboven zie je een deel van e inhoudsopgave van een aardrijkskundeboek. Welke titel zal hoofdstuk 3 hebben?
    Naamloos

    a) landbouw
    b) grondstoffen
    c) industrie
    d) energie
  16. Op het eiland Goerre-Overflakkee worden veel tulpenbollen geteeld. Uit de bollen komen verschillende kleuren tulpen. Bollenkwekers proberen steeds nieuwe kleuren te kweken. Hoe doen ze dat? 
    a) Ze dompelen de bollen voor het planten in verschillende verfbaden
    b) Ze laten de bollen op verschillende grondsoorten groeien
    c) Ze geven de planten verschillende soorten kunstmest
    d) Ze bestuiven de tulpen met stuifmeel van verschillende tulpen

 

Ik had 11 van de 16 opgaven goed beantwoord. Hoe heb jij het gedaan?

 

Check het hieronder:
1 = d, 2 = b, 3 = a, 4 = b, 5 = b, 6= d, 7 = d, 8 = c, 9 = d, 10 = b, 11 = d, 12 = c, 13 = b, 14 = c, 15 = d, 16 = d.

Quote

De Citotoets

Wie bepaalt er wat goed of fout is? Citovraag: “Met welke kleur kan ‘iglo’ geassocieerd worden? De norm vindt dat blauw, koud, de juiste associatie is. Terwijl rood, dat staat voor warm, ook een goed antwoord zou kunnen zijn. Een iglo is ten slotte een warme plek in een koude omgeving (van Gelderen, 2013). Typisch een voorbeeld waarin talenten beperkt worden. De norm zegt dit, komt het niet overeen? Dan is het fout. Terwijl de leerlingen die een diepere betekenis aan de iglo geven, misschien wel een mooier antwoord hebben dan de rest.

One size fits all

De cultuur van het gemiddelde zesje begint al vanaf het moment dat kinderen naar school gaan. De kinderen worden in klassen geplaatst op basis van leeftijd, niet op basis van hun fase in de persoonlijke ontwikkeling of hun kwaliteiten. Het ene kind heeft meer tijd nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen dan de ander. Dit heeft niets te maken met goed of fout, slim of dom zijn. De een heeft gewoon meer tijd nodig om alles in zich op te nemen en zijn talent te ontdekken. Lees verder “One size fits all”

EVENT: Doe maar gewoon

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Het lijkt de lijfspreuk van iedere Nederlander te zijn. Je moet vooral niet iets anders ambiëren dan de massa, dan val je namelijk op en dat is juist wat je niet moet willen in deze maatschappij.

Lees verder “EVENT: Doe maar gewoon”

Beste leerling van de klas

Het onderwijs van Nederland staat al jaren onder druk. De kwaliteit laat nog steeds te wensen over. Finland daarin tegen geeft het beste onderwijs van Europa, zonder een cent meer uit te geven dan Nederland. Waarom trekken we daar geen wijze les uit? Durft Den Haag geen fundamentele veranderingen door te voeren? Heeft het geen prioriteit?
We zijn het er allemaal over eens dat er iets moet veranderen in het Nederlandse onderwijs, naar mijn idee kunnen we een hoop leren van het Finse onderwijs. Wat maakt het Finse onderwijs zo goed?

Lees verder “Beste leerling van de klas”