GEEN MENS IS HET ZELFDE NET ALS FUNCTIEPROFIELEN, TOCH?!

Geen mens is gelijk, dus een functieprofiel doet altijd onrecht aan de werkelijke persoon, toch?

Wat betekent dat in de praktijk? Je hebt twee secretaresses in dienst, met beide dezelfde functieomschrijving. Ook worden ze volgens dezelfde lat beoordeeld. WAAR GING HET MIS?

Je was het zojuist nog met me eens dat geen mens hetzelfde is. Ik zag je instemmend knikken. Toch worden ongelijke mensen gelijk beoordeeld. Vreemd, toch? Dat moet anders!

Laten we het voorbeeld van de secretaresses er weer bij pakken, want als de ene secretaresse heel goed is plannen van afspraken en regelen en organiseren, waarom zou de ander daar dan ook heel goed in moeten zijn? En omgekeerd, als de andere secretaresse een taalwonder is laat haar dan vooral de schriftelijke externe communicatie doen.
Kortom: ontwikkel je talent, organiseer je zwaktes.

Ben je het tot zover nog met me eens? Mooi!

Moeten we nu de functieprofielen, beoordelings- en functioneringsformulieren weg gooien? Nee, dat zou ik je niet willen adviseren. Wel moeten we deze formulieren een stuk minder serieus gaan nemen en gebruiken als richtlijn.

“De baas is niet degene die zegt wat fout is, maar de ‘baas’ is iemand die helpt het beste uit zijn medewerkers te halen”  

Staar je dus niet meer blind op formulieren, maar besteed aandacht aan de samenstelling van het team. Het is ten slotte jou taak als baas om ervoor te zorgen dat je de juiste mensen bij elkaar weet te groeperen, zodat ze het beste uit elkaar en zichzelf halen.

Ga daarom het dialoog met je medewerkers aan in de vorm van talentgesprekken. Ga het gesprek aan om de samenwerking te verbeteren en om elkaars talenten nog meer te benutten. Niet iedereen hoeft alle eisen van het functieprofiel te beheersen, als je met elkaar als team maar alles in huis hebt. Wat heeft iemand werkelijk in huis en hoe kunnen we dat in ons team gebruiken om er samen beter van te worden? Dat zijn de vragen die je zou kunnen én moeten stellen in het talentgesprek.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s