Wist je dat: Functienaam is bepalend voor hoogte salaris

In een moderne arbeidsmarkt bestaan grote verschillen in salaris. Zit het verschil in betaling in het soort beroep, het opleidingsniveau van de werknemer of zijn er sectorale verschillen?

Economen Ronald Wolthoff en Iona Marinescu hebben aangetoond dat functienamen een belangrijke indicatie zijn voor de hoogte van het salaris.

De economen vonden dat de benamingen op een vacaturesite meer dan 94% van het loon kunnen verklaren. Verder vonden ze ook uit dat sommige bedrijven vaker een hoger loon betalen dan andere, maar dat dit ook wordt weerspiegeld in de aanwezige functies (en de bijbehorende functiebenamingen).

Om deze resultaten beter te begrijpen, analyseerden Marinescu en Wolthoff welke woorden in een functie bijzonder belangrijk zijn. Zij onderscheiden twee verschillende woordgroepen:

  • Ervaring: bij functienamen met woorden die een niveau van anciënniteit en ervaring aangeven, zoals “manager”, “senior”, “executive” of “directeur”, hoort een aanzienlijk hoger loon dan functiebenamingen met woorden als “coördinator”, “assistent”, “startfunctie” of “junior”.
  • Specialisme:  functienamen die woorden bevatten die een verregaande specialisatie aangeven, zoals “verkoop”, “engineer”, “adviseur” of “java” worden geassocieerd met hogere lonen, terwijl “accountant”, “marketing”, “werving/recruitment” of “netwerk” lagere lonen betekenen.

Zo zijn de functienamen op vacaturesites zeer gedetailleerd en geven ze de gevraagde ervaring en eventuele specialisatie duidelijk aan (zoals senior en junior accountants, of Java en C ++ programmeurs).

wolthofffig1

Een ‘word cloud’ van woorden in de functienaam de worden geassocieerd met een lager loon.*

wolthofffig2.png

Een ‘word cloud’ van woorden in de functienaam die worden geassocieerd met een hoger loon.*

*Opmerking: De grootte van een woord staat voor de frequentie, de schaduw geeft de grootte van het effect aan en met een donkere kleur wordt het positief effect op het aantal kandidaten aangegeven.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s