Slapeloze nachten

Begin dit jaar schreef ik een blog naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope naar slaap problemen. Nu is er nieuw onderzoek gedaan en dit keer in opdracht van het Zilveren Kruis, zij luiden de noodklok!

Eén op de zes werkenden heeft te maken met slaapproblemen, 64% functioneert om die reden minder op het werk. Gemiddeld slapen werkende Nederlanders 7 uur per nacht. Vrouwen slapen ruim een kwartier langer dan mannen.

Mensen met slaapproblemen slapen bijna een uur minder per nacht. Zowel werkgever als werknemer zijn zich niet bewust van de effecten die de slaapproblemen kunnen hebben op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen (59%) tot het maken van fouten (25%).

Hoe ontstaan slaap problemen? Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak genoemd, maar uit onderzoek blijkt dat de slaapproblemen net zo vaak werkgerelateerd zijn (49%). Zaken omtrent het werk waar mensen van wakker liggen zijn nog even een mail sturen voor het slapen gaan of een vervelend gesprek met een collega , allemaal zaken die onze nachtrust niet ten goede komen.

Gek eigenlijk dat we ons niet bewust zijn van de gevaren die slaapproblemen met zich mee brengen. Juist in deze tijd waarin we ons steeds bewuster worden van de belangen van een een gezonde levensstijl. We letten op ons eten, proberen regelmatiger te bewegen. Ook werkgevers proberen dit te stimuleren met kortingen op sportscholen, gezonde kantines, maar ook trainingen voor het stoppen met roken bijvoorbeeld. Maar een cursus slapen wordt vaak niet aangeboden, terwijl het minstens zo belangrijk is.

Doet jouw organisatie al iets op het gebied van slapen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s