Demotie als loopbaaninstrument

Demotie, het tegengestelde van promotie, staat gelijk aan falen. Het staat haaks op de  stijgende lijn die veel mensen voor ogen hebben in hun carrièrepad. Demotie wordt geassocieerd met falen. Demotie wordt dan ook vooral ingezet bij tegenvallende cijfers, maar bijvoorbeeld ook als een werknemer op zijn tenen loopt en niet (meer) functioneert of als sanctie.

Demotie zou niet gebruikt moeten worden als het al te laat is, maar structureel worden ingezet als loopbaaninstrument.We zijn opgevoed met het idee van een lineair carrièrepad, waarbij we niet nadenken over wat we willen, maar onze loopbaan in handen leggen van de werkgever, die beslist wanneer we waar naartoe gaan.

Het moderne loopbaanbeleid kijkt veel verder dan enkel opwaartse bewegingen, demotie kan hierin een belangrijk loopbaaninstrument zijn. Demotie gebruiken als loopbaaninstrument vraagt wel lef van HR.

Hoe kan je demotie op een positieve manier inzetten?
Als HRM’er is het jouw taak om de juiste medewerker op de juiste plek te krijgen, als de medewerker goed in zijn vel zit zijn ze namelijk het meest waardevol voor de organisatie. Door binnen de organisatie flexibel op te gaan met het carrièrepad van de medewerkers en dit vooral ook tijdig bespreekbaar te maken kan je al een hoop winnen. Een stap omhoog in de carrièreladder is nu eenmaal niet altijd de meest geschikte stap.

Voorbeelden? Die zijn er zat!
Een manager die een stapje terug doet om zich op de vloer weer inhoudelijk met zijn vak bezig te houden of een hoofdredacteur die opnieuw op de redactie gaat werken om zijn kennis en ervaring te blijven delen. Ook kan het zijn dat je een jong gezin hebt waardoor de werk-privé balans belangrijker is, door een stapje terug te doen krijg je meer ruimte om te besteden aan je gezin. Wil je je graag verder ontwikkelen door een opleiding te volgen? Maar laat je huidige functie dat niet toe? Door tijdelijk pas op de plaats te maken, krijg je ruimte om de studie te volgen.

Met de juiste inzet van demotie bied je dus toekomstperspectief en houd je werknemers gemotiveerd. Heb jij het lef om een stapje terug te doen?!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s