Anoniempje zoekt baan

Anoniem solliciteren, HR moet er (nog) niets van hebben blijkt uit onderzoek in opdracht van Indeed. Een overgrote meerderheid van de HRM’ers, namelijk 84 %, accepteert anoniem solliciteren niet. Slechts 15 % van de sollicitanten zou anoniem willen solliciteren.

Waarom verwerpt HR anoniem solliciteren? De belangrijkste reden is dat de HRM’ers direct willen kunnen beoordelen of een sollicitant in het team past (41 %). Ook willen ze direct zien met wie ze te maken hebben (27 %). Maar ook wantrouwen jegens de kandidaat speel een rol. 12 % van de HRM’ers verwacht namelijk dat er bij anoniem solliciteren met de sollicitatie kan worden gesjoemeld. Een op de tien werkgevers geeft aan te vertrouwen op intuïtie en ervaring bij het beoordelen van sollicitaties. Dat kan volgens hen alleen op basis van achtergrondinformatie over de sollicitant.

Vooral bij gemeenten en lokale overheden is anoniem solliciteren populair. De gemeente Zwolle gaat deze maand van start met een pilot anoniem solliciteren. Denk hierbij aan de naam, nationaliteit, geboorteplaats, beheerste talen en het e-mailadres. De gemeente Den Haag deed dit jaar al een proef met anoniem solliciteren. De gemeente Den Haag had 19 vacatures gedurende de pilot, hierop reageerden 630 sollicitanten waarvan 31 % met een biculturele achtergrond. In de periode vóór de proef had maar 18 procent van de sollicitanten een biculturele achtergrond.

Nadeel van het anoniem solliciteren is wel de extra administratie die erbij komt kijken.

Heb jij wel eens anoniem gesolliciteerd? Of zou je anoniem willen solliciteren?
Heb je als HRM’er ervaring met anoniem solliciteren? Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie ervaringen!

 

 

Plaats een reactie