Boost je carrière tijdens je vakantie

De zomervakantie is voor veel werknemers het moment om over hun carrière na te denken. Haal je wel voldoende voldoening uit je huidige baan? Zit je wel op je plek? Hoe kun je jezelf blijven verbeteren? Blijf niet twijfelen of dagdromen, maar kom in actie!

1 – Doe een realitycheck

Voor je aan de slag gaat met je carrière, is het eerst tijd om in de spiegel te kijken. Doe je nog wel wat je wilt? Sluit je werk aan bij je passie(s)? Maak desnoods een lijst met de voor en nadelen van je huidige werk. Wegen de voordelen nog op tegen de nadelen?

Kijk eens op www.123test.nl. Daar vind je tientallen tests over beroepskeuze, competenties, persoonlijkheid en carrière.

2 – Update je cv

Heb je besloten het over een andere boeg te gooien? Ben je toe aan een andere stap of sta je er in elk geval voor open? De eerste stap is dat je zorgt dat je cv een opfris beurt krijgt.  Zorg dat je meest recente werkervaringen en projecten vermeld staan op je cv. Zelfs als je al jaren in dezelfde baan zit, wordt het tijd om er eens kritisch naar te kijken.

Vind je het lastig om een goed cv te maken? Check dan mijn blog over het maken van een cv.

3 – Schrijf je in voor een opleiding

Kennis is macht, voor kennis die up-to-date is. Blijf jezelf daarom voortdurend ontwikkelen!  Vertrouw niet alleen op de kennis die je jaren geleden hebt opgedaan, maar blijf altijd nieuwe dingen leren. De wereld en de arbeidsmarkt verandert zo snel dat stilstand achteruitgang is. Voor je het weet word je ingehaald door anderen die  actuele kennis hebben. Gebruik de vakantie om eens te kijken welke opleiding of cursus bij jou past. Zo creëer je meerwaarde voor een toekomstige werkgever en onderscheid jij je van de rest.

Geen geld voor een opleiding of is het momenteel qua tijd niet haalbaar? Je kennis op peil houden kan ook goedkoper door bijvoorbeeld het lezen van een inspirerend managementboek. Heb je geen idee in welk boek je moet beginnen? Check mijn recensies voor ideeën! Ook het actief deelnemen aan discussies via bijvoorbeeld LinkedIn helpt om je kennis op peil te houden én je bent gelijk aan het netwerken.

4 – NET-werken

Je eigen netwerk is een van de krachtigste hulpmiddelen bij het vinden van een baan. LinkedIn is de meest handige online tool  om op een eenvoudige manier met veel mensen tegelijk ‘connected’ te zijn. Gebruik je vakantie om dit netwerk verder uit te breiden met mensen die jou verder kunnen helpen in je carrière. Denk aan bijvoorbeeld vakgenoten, bloggers, maar ook oude bekenden. Connect, reageer op ze, deel informatie. Een onderdeel van online netwerken is dat je wat van jezelf laat zien op onlineplatforms en zo je kennis, expertise en interesses kenbaar maakt. Hoe groter en relevanter je netwerk, hoe groter je springplank naar succes.

5– Koffie?!

Online netwerken is leuk, maar een persoonlijk gesprek is véél krachtiger. Gebruik je vrije tijd dus om een koffie-afspraak of lunchdate te regelen met iemand die interessant kan zijn voor je carrière. Dat kan een vakgenoot zijn bij een ander bedrijf of iemand die een functie heeft die jij ook ambieert. Mensen praten best graag over hun eigen carrière, dus nodig ze gerust uit. En een uurtje tijd hebben de meeste mensen wel. Mooi weer, terrasje erbij, wie wil dat nou niet?

6 – Wees voorbereid

Ken je dit: dat een onbekende jou vraagt wat voor werk je doet (of wilt doen) en dat je dan een heel warrig en omslachtig verhaal begint af te steken omdat je op deze vraag niet was voorbereid? Dat is niet erg als je op verjaardagsvisite bent, maar niet slim als je iemand spreekt op een zakelijk event. Probeer dus voor jezelf kort en krachtig op papier te zetten wat je doet (of zou willen doen) en wat jouw toegevoegde waarde is. Zodat je het overtuigend op kunt lepelen als je een belangrijk iemand tegenkomt in de lift tussen de 3e en 6e verdieping. Zo’n goede elevator pitch helpt je om snel duidelijk te maken waar jouw kwaliteiten en interesses liggen, geen idee waar je moet beginnen? Check de blog die ik hierover heb geschreven.

7 – Tik, tak, tik, tak

Tijdens de vakantie kom je er altijd achter hoe lekker het is om stressvrij door het leven te gaan. Geen deadlines, niet tien dingen tegelijk hoeven doen en geen afleiding van oppoppende e-mails. Je neemt je stellig voor om dit gevoel ook straks mee te nemen naar de werkvloer, maar dan gaat het toch altijd weer mis. Herkenbaar? Doe dus iets meer dan die belofte en denk concreet na hoe je je werkende leven beter kunt managen. Lees er eens wat over (aanrader: Getting Things Done van David Allen) of volg een time-management-cursus. Elke werkdag zou toch als een vakantie moeten voelen?!

8 – Ruim je werkplek op

Ben je diegene die niet op vakantie gaat maar ‘het fort bewaakt’ tijdens de rustige zomerdagen? Mooi moment om je bureau eens op te ruimen en achterstallige administratie bij te werken, want een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimde geest. Ook als je wel op vakantie gaat, is het verstandig om op je eerste werkdag erna even schoon schip te maken.

Klaar voor jouw nieuwe leven in 3, 2, 1!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s