Pesten kost 1,7 miljard

In Nederland hebben 1,2 miljoen werknemers te maken met pesten discriminatie of intimidatie op het werk. Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s heeft niet alleen grote invloed op de werknemers die het overkomt, maar het heeft ook grote financiële gevolgen voor de werkgever. Naar schatting zorgt pesten jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Bovendien is pestgedrag op het werk een belangrijke factor voor het ontstaan van werkstress, beroepsziekte nummer één in Nederland.

Maandag 6 juni is een campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestart om aandacht te vragen voor dit probleem. Ongewenst gedrag is soms duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiel gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is en voor anderen nauwelijks zichtbaar.

Minister Asscher wil werkgevers en werknemers helpen om ongewenst gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken en aan te pakken. Daarom trekt hij een half miljoen euro uit voor een team van deskundigen dat bedrijven desgevraagd gaat adviseren over hoe met dit probleem om te gaan. Ook staat er op http://www.duurzameinzetbaarheid.nl een wegwijzer van TNO die werkgevers en werknemers helpt om ongewenst gedrag te herkennen en hoe hiermee om te gaan.

Verder lanceert deze maand de Inspectie SZW een zelf inspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s