TIP: Kom zen je werkdag door

Ben je altijd druk, druk, druk. Heb je het gevoel dat je nergens aan toe komt? Geen nood! Pak een kopje thee en ga er even rustig bij zitten. Ik heb namelijk tips voor je verzameld om zen je dag door te komen. 

1. Zorg voor een goede nachtrust

Denk aan de acht uur slaap die we nodig hebben en die we niet vaak halen. Ja, ook jij hebt 8 uur slaap nodig. Ookal denk je dat je prima functioneert met minder slaap.

Om zen in slaap te vallen is het belangrijk dat je tijdens de laatste twee uur voordat je gaat slapen niet eet. Eten zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol omhoog gaat en dat hormoon moet juist dalen en niet de melatonineafgifte (slaaphormoon) in de weg staan. Melatonine zorgt voor een lekker slaperig gevoel. Ook het gebruiken van beeldschermen voor je gaat slapen is niet aan te raden. Zet de tv dus niet aan als je in bed ligt en laat je telefoon en iPad op de kast liggen.

2. Neem een koude douche

Goed voor je immuunsysteem, je bloedsomloop, tegen depressie en je valt er ook van af omdat je meer bruin vet aanmaakt. Start morgen ochtend dus je dag met een koude douche!

3. Ontbijt altijd(!)

Met een ontbijt start je de dag goed. Neem even een momentje voor jezelf, eet met aandacht. Dat kan havermout zijn, een bordje fruit of brood met ei en spek. Liever niet te veel suiker, want dat blokkeert je energie en maakt je somber.

4. Laat je auto staan

Bedenk aan het begin van de week op welke dagen je de auto kunt laten staan en je met de fiets naar het station kan, de trein kunt nemen of met een ov-fiets naar je werk kan. Je hebt gelijk de hoog nodige dagelijkse beweging en hebt even een momentje voor je zelf om alle gedachtes te ordenen.  Dat ontspant en geeft een fris gevoel.

5. Evalueer je dag

Tot slot sluit de dag af met het opschrijven van drie dingen die je goed hebt gedaan, drie dingen die je aan het lachen hebben gemaakt en drie dingen die je hebt geleerd. Het klinkt misschien een beetje gek, maar je zal zien dat het helpt om je dag positief af te sluiten en daarmee ook weer positief te beginnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s