Waarom talent vertrekt en wat je daar tegen kan doen

Linkedin heeft onderzoek gedaan onder professionals die recent van baan zijn gewisseld naar wat hen ertoe heeft bewogen bij hun werkgever in te ruilen voor een andere werkgever. In ons onlangs verschenen rapport zei 41% van de 10.000+ ondervraagde professionals die naar een nieuwe werkgever verhuisden, dat ze wellicht waren gebleven als de werkgever actie had ondernomen.

Naar aanleiding van deze resultaten is er een top 10 van redenen samengesteld waarom talent in Nederland vertrekt bij hun werkgever en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen.

10. De balans tussen werk en privé 

16% van de ondervraagden heeft aangegeven van baan te zijn verwisseld voor een betere werk en privé balans. Wereldwijd ligt dit percentage op 23%.

9. Arbeidsvoorwaarden

19% heeft aangegeven weg te gaan bij de huidige werkgever wegens de arbeidsvoorwaarden. De nieuwe werkgever biedt bijvoorbeeld meer salaris of meer secundaire arbeidsvoorwaarden. Wereldwijd ligt dit percentage zelfs op 34%. Zorg daarom als werkgever ervoor dat de beloning in verhouding staat tot de toegevoegde waarde van de medewerker, dit om te voorkomen dat zij buiten de deur gaan kijken.

8. Kwaliteiten blijven onbenut

20% heeft gekozen voor een nieuwe werkgever omdat zij het gevoel hadden dat hun talenten onvoldoende benut werden in hun vorige baan. Wat kan je hier als werkgever aan doen? Wees alert op medewerkers die niet lekker op hun plek zitten, ga in gesprek en onderzoek samen de mogelijkheden! Soms past een medewerker beter op een andere afdeling. Stimuleer en en faciliteer bijvoorbeeld een interne overplaatsing.

7, 6 en 5. Gaan over normen en waarden, visie en cultuur

23% geeft als reden voor vertrek dat de normen en waarden van de organisatie niet aansloten bij de eigen normen en waarden. 24% was het niet eens met de visie van de organisatie waarbij zij werkten en 28% vond dat de bedrijfscultuur niet goed bij ze pasten (wereldwijd gaat het zelfs om 36%). Alle drie de redenen zijn in het werving en selectieproces te voorkomen. Door in het proces tijdig aan te geven waar de organisatie voor staat, kan een hoop ellende besparen. Je kan soms wel kosten wat het kost talenten willen aannemen, maar als de organisatie niet bij ze past zullen ze vroeg of laat toch vertrekken.

4. Onvoldoende waardering

28% heeft aangegeven onvoldoende waardering te krijgen voor de prestaties die zij leverden. Een gemiste kans! Het is algemeen bekend dat mensen gemotiveerd worden door ze te waarderen, kleine moeite toch?!

3. Uitdaging

36% van de ondervraagden gaf aan op zoek te zijn naar meer uitdaging. Dit gevaar ligt in een klein hoekje, medewerkers die wat langer in dienst zijn en prima functioneren worden vaak vergeten met het risico dat zij zich gaan vervelen. Zorg er als werkgever voor dat je medewerkers zich niet gaan vervelen, stimuleer ze met uitdagende maar wel realistische taken.

2. Doorgroeimogelijkheden

37% (wereldwijd zelfs 45%) vond dat er te weinig doorgroeimogelijkheden waren bij de huidige werkgever. Mensen willen vooruit en continu in beweging blijven. Evalueer daarom regelmatig met je medewerkers en bespreek samen de ambities en mogelijkheden.

  1. Senior management

Aan kop met 39% staat ontevredenheid over het senior management, wereldwijd 41%. Veel mensen zijn ontevreden over hun leidinggevende en gaan daarom op zoek naar een andere baan. Sta als leidinggevende open voor feedback, kritiek en verbeteringen vanuit de medewerkers. Wees als werkgever ook alert op het functioneren van de leidinggevende, heeft hij/zij echt toegevoegde waarde voor het team dat hij/zij aanstuurt?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s