Onderzoek: Bewegen op het werk

Dat te weinig lichaamsbeweging gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen is algemeen bekend. Nu heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat lang zitten de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Ongeacht of je daarnaast ook intensief beweegt.

Australisch onderzoek heeft aangetoond dat te veel zitten de oorzaak is van 7% van alle sterf gevallen. Lang zitten  vergroot het risico ook op ziekte, onder andere op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat lang zitten geassocieerd kan worden met depressies, klachten aan het bewegingsapparaat en zelfs bepaalde vormen van kanker.

Best heftig, zeker als je weet dat Nederlandse werknemers gemiddeld 7,4 uur per dag zitten. Steeds meer beroepen dwingt de medewerker zijn/haar werkzaamheden urenlang achtereen zittend uit te voeren.
In Nederland zitten 3,4 miljoen medewerkers meer dan 4 uur per dag op het werk. In vele branches ligt het aantal zituren nog veel hoger.

Zittend werkt vergroot niet alleen de kans op ziektes en vroegtijdig overlijden, maar het gaat ook ten kosten van de productiviteit en efficiëntie. Dit kost de werkgever veel geld, reden genoeg dus om te voorkomen dat je medewerkers langdurig zittend werk doen!
Een aantal tips om meer in beweging te komen op het werk:
  • Volgens een onderzoek van de University van Missouri duurt staand vergaderen 34% korter dan zittend vergaderen, goed voor de gezondheid én goed voor de productiviteit!
  • De inrichting van een kantoor kan ook bijdragen aan meer beweging op de werkvloer. Door bijvoorbeeld de printer en het koffiezetapparaat verder van de werkplekken te plaatsen of door zowel zit-werkplekken als sta-werplekken aan te bieden.
  • Motiveer medewerkers om de trap te nemen in plaats van de lift.
  • Las beweegmomentjes in. Dit kan vrij simpel aan de hand van software die meet hoe lang de medewerker onafgebroken aan het werk is.
  • Geef je medewerkers een mobiele telefoon in plaats van een vaste telefoon, zodat zij ook staand kunnen telefoneren.

Heb jij nog meer tips om meer te bewegen op het werk? Ik ben erg benieuwd!

BRON: TNO

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s