Onderzoek: Zo hoor je je te gedragen in de lift

Het blijft altijd een beetje ongemakkelijk: met een onbekende in de lift staan. Toch is het goed gesteld met onze liftmanieren, blijkt uit onderzoek van de website Hotels.com. 66% van de Nederlanders groet andere mensen bij het binnenstappen van een lift (het wereldwijde gemiddelde ligt op 40%). Alleen Colombianen (72%) en Brazilianen (67%) scoren beter. Daarin tegen kunnen Japan (11%), Taiwan (9%) en Zuid-Korea (6%) nog een hoop leren van onze liftmanieren, zij scoren het slechtst.

Hoe hoort het eigenlijk als je in een lift stapt? De belangrijkste etiquette op een rijtje:

Naar boven of beneden?
Druk nooit op twee knoppen tegelijk. De lift komt er niet sneller van en bovendien vergroot je de kans dat de lift onnodige stops maakt.

Sta je te wachten voor de lift?
Als je staat te wachten op de lift ga dan niet recht voor de liftdeur staan. Hou rekening met mensen die eventueel willen uitstappen. Geef deze mensen de ruimte door aan de zijkant te wachten op de lift.

Lift vol?
Helaas, dan zul je toch even moeten wachten. Prop jezelf dan ook niet in de lift én druk niet opnieuw op het knopje voordat de lift weg is, daarmee voorkom je onnodig getreuzel.

Wees een heer/dame bij het instappen
Zie je iemand voor wie het wachten moeilijker is? Bijvoorbeeld een mindervalide? Laat diegene voorgaan. Ook klanten en bezoekers hebben voorrang! Stap je de lift in? Maak oogcontact en groet de anderen in de lift en begin eventueel een gesprek, dat maakt het minder ongemakkelijk. Het hoeven geen diepgaande gesprekken te zijn, over het weer, de voorpagina van de krant of de nieuwsbrief is voldoende. LET OP! Bespreek nooit gevoelige informatie in de lift, je weet nooit wie er nog meer in de lift staat.

Hou de deur open voor lastminute-lifters
Haast iemand zich om mee te kunnen? Hou de deur open. Doe dit alleen als hiervoor speciale knoppen op het bedieningspaneel aanwezig zijn. Is je collega nog snel koffie halen? Hou de lift dan niet tegen, dit stoort de andere liftgebruikers.

Ga niet te dicht op een ander staan
Stap in de lift, druk op de knop en neem een plek elders in de lift in. Gun je medepassagiers de ruimte en ga bij voorkeur met je gezicht naar de deur staan. Zo kun je meteen zien of je er al bent. Kun je niet anders dan voor het paneel staan? Bedien de lift voor andere liftpassagiers.

Eet en drink niet in de lift
Dit wordt als onhygiënisch ervaren. Heb je gegeten, gedronken of gerookt? Een kauwgumpje of pepermuntje zorgt voor een frisse adem.

Geef het duidelijk aan als je wilt uitstappen
Duw niemand in de rug, maar vraag vriendelijk of je erlangs mag. Begeleid je een klant of bezoeker door het pand? Stap dan als eerste uit, zij weten namelijk vaak niet waar ze naar toe moeten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s