Sollicitanten die vragen stellen

 

Door het grote aanbod van werkzoekenden en de beperkte vacatures kunnen werkgevers hogere eisen stellen aan de sollicitanten. Daarnaast zijn de jongere generaties werkenden die de arbeidsmarkt langzaam instromen veel mondiger. Dit heeft er onder andere in geresulteert dat werkgevers niet meer de enige zijn die vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Ook de sollicitant stelt steeds vaker (kritische) vragen aan de werkgever. Daarom heb ik zes tips op een rijtje gezet voor het stellen van vragen tijdens het sollicitatiegesprek!

1. Laat merken dat je je hebt voorbereid

Een goede voorbereiding maakt niet alleen voor jou als sollicitant het gesprek makkelijker én vooral aangenamer, het heeft ook een positief effect tijdens het gesprek. Een goede voorbereiding wordt namelijk geassocieerd met positieve motivatie voor de vacature en organisatie. Wel is het belangrijk dat je dan niet alleen ingelezen bent in de organisatie, maar ook in de sector, marktontwikkelingen, concurrenten etc.
Bovendien maak je op de werkgever een onvergetelijke indruk als je kan laten zien dat je verstand van zaken hebt en weet wat de uitdagingen zijn waarmee de organisatie te maken heeft. Dit is voor jou ook een mooie kans om je meerwaarde voor de organisatie te laten zien. Wat zou jou rol kunnen zijn bij het oplossen van de problemen?

2. Toon interesse in de organisatie

Vraag ook naar de visie van de werkgever op de uitdagingen. Vraag bijvoorbeeld naar de achterliggende redenen van bepaalde beslissingen. Op die manier laat je zien interesse te hebben in de visie van je gesprekspartner en organisatie.

3. Durf kritisch te zijn, maar wel tactvol

Een onafhankelijke houdig wordt door veel organisaties gewaardeerd. Je mag dus ook zeker kritisch zijn naar de werkgever en kritische vragen stellen. Let wel op dat je niet vragen gaat stellen om het vragen stellen. Doe het dus alleen als je oprecht geïnteresseerd bent. De interactie in het gesprek is erg belangrijk!

De vragen die de sollicitant stelt zeggen veel meer over de persoon dan de antwoorden die een sollicitant geeft om de vragen van de werkgever. Voorkom bijvoorbeeld het stellen van negatieve vragen, probeer zo veel mogelijk de positieve punten aan te boren. Onderwerpen als reogranisaties zijn not done, dit wekt zelfs wantrouwen.

4. Ga in op actuele ontwikkelingen

Laat aan de werkgever zien dat je op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen. Op deze manier kan je laten zien dat je kennis up-to-date is en dat je kennis hebt van de markt/branche etc. Dit kan ook een goede aanleiding zijn voor het stellen van kritische vragen. Je moet het natuurlijk niet overdrijven. Je wilt namelijk niet de indruk wekken dat je een betweter bent.

5. Luisteren

Luisteren is ontzettend belangrijk, in elke functie. Tijdens het sollicitatiegesprek kan je laten zien dat je dit ook daadwerkelijk kan. Voor de werkgever is het een mooie graadmeter om te bepalen of een sollicitant goed luistert, kritisch is of aannames maakt. Luisteren getuigt bovendien van interesse en intelligentie. Het laten zien dat je luistert doe je door door te vragen en echt het gesprek aan te gaan en niet een verhoor.

6. Vragen die je altijd kan stellen

Wat zijn de grootste uitdaging in de baan? Spelen er problemen die onmiddelijk moeten worden aangepakt?  Wat is het belang van deze functie en hoe sluit dat aan op de strategie van de organisatie? Wat is het risico als deze functie niet vervuld wordt? Op deze manier laat je zien kritisch te zijn, maar je haalt ook belangrijke informatie over de te vervullen functie naar boven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s