De belangrijkste wetswijzigingen op een rij

Het kabinet streeft naar structurele verbeteringen van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid, daarom gaat er volgende maand (per 1 juli 2015) het een en ander veranderen in de Wet werk en zekerheid (Wwz). Om goed voorbereid te zijn op de komende veranderingen heb ik de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.

DE KETENREGELING

Werknemers krijgen vanaf juli 2015 na drie tijdelijke contracten binnen twee jaar al recht op een vast contract. Volgens de huidige regels is het zo dat werknemers pas na drie jaar recht hebben op een vast dienstverband. Als een werknemer meer dan zes maanden niet voor een werkgever heeft gewerkt, begint de ketenbepaling opnieuw.

Dit betekent dat de werkgever dan weer opnieuw drie tijdelijke contracten kan geven binnen twee jaar. Voorheen was dit termijn drie maanden.
Ongewijzigd blijft dat bij meer dan drie voor bepaalde tijd aangegane arbeidsovereenkomsten de laatste arbeidsovereenkomst geldt als aangegaan voor onbepaalde tijd. Bij cao mag je nog maar beperkt van de ketenregeling afwijken.

Deze nieuwe ketenbepaling geldt voor arbeidsovereenkomsten die per 1 juli 2015 worden gesloten. Als u vóór 1 juli een arbeidsovereenkomst heeft afgesloten die tijdens de looptijd de twee jaar overschrijdt, blijft de ‘oude’ termijn van drie jaar voor u van toepassing.

RECHT OP TRANSITIEVERGOEDING

De ontslagvergoeding verdwijnt en wordt vervangen door een transitievergoeding. Iedere werknemer die twee jaar of langer in dienst is geweest en van wie de arbeidsovereenkomst eindigt, heeft vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding. Mits de arbeidsovereenkomst is geeïndigd doordat:

  • de werkgever heeft opgezegd;
  • de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft laten ontbinden;
  • de werkgever geen nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt nadat de vorige is afgelopen.
De werkgever is geen transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer wanneer hij:
  • zelf stopt;
  • is ontslagen door ernstig verwijtbaar handelen;
  • nog geen 18 jaar is en niet meer dan 12 uur per week heeft gewerkt;
  • de AOW gerechtigde leeftijd bereikt;
  • werkt bij een onderneming die failliet is;
  • een uitzendkracht is die in dienst gaat bij de inlener.

De transitievergoeding is 1/6 maandsalaris per elk ½ dienstjaar in de eerste 10 jaar van de arbeidsovereenkomsten. De transitievergoeding is 1/4 maandsalaris per ½ dienstjaar dat de werknemer langer dan 10 jaar in dienst is geweest. Wil je dit voorkomen? Zorg dat je onder de twee jaar blijft en sluit na een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar niet nogmaals een tijdelijk contract voor 1 jaar. Maximaal bedraagt de transitievergoeding 75.000 euro, of maximaal een jaarsalaris wanneer de werknemer meer dan 75.000 euro per jaar verdient.

ONTSLAGROUTE

Werknemers kunnen worden ontslagen via het UWV, de kantonrechter of met wederzijds goedvinden. Voorheen konden werkgevers kiezen van welke route ze gebruik wilde maken. In juli 2015 gaat daar verandering in komen. Werkgevers kunnen straks niet meer zelf de ontslagroute kiezen. Zij gebruikten tot nu toe vaak de ontslagroute via het UWV, omdat je daarbij meestal geen ontslagvergoeding verschuldigd bent. Straks kun je alleen naar het UWV voor ontslag om bedrijfseconomische redenen of bij twee jaar arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Voor alle overigen ontslag redenen loopt de ontslag procedure via de kantonrechter, zoals bij verwijtbaar gedrag of een verstoorde arbeidsverhouding. Ontslag met wederzijds goedvinden, zal niet gewijzigd worden.

WERKLOOSHEIDSWET

Wanneer je na 1 juli 2015 wordt ontslagen mag je een halfjaar zoeken naar werk op je opleidings- en werkniveau. Daarna dient ook werk op een lager niveau te worden aanvaard, na een jaar is alle arbeid passend.

De maximale termijn waarin je recht hebt op een ww-uitkering wordt per juli 2015 verkort van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Werkgevers kunnen in een cao met werknemers afspreken of er eventueel aanvullingen op de WW worden uitgekeerd.

ww

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s