Etiquete: Je kan het schudden

We geven allemaal dagelijks handdrukken, maar denken hier eigenlijk nooit over na. Toch is de handdruk bepalend voor de eerste indruk. Je handdruk wordt vaak zelfs geassocieerd met je karakter. Zo geeft een stevige handdruk een dominante en arrogante indruk, een slappe hand geeft juist een passieve indruk, iemand met gebrek aan initiatief.

Het is dus belangrijk dat je een goede handdruk geeft. Maar wat is een goede handdruk? Barack Obama en François Hollande geven alvast het voorbeeld hoe het NIET (!) moet tijdens de NSS-top.

You don’t get a second chance to make a first impression

Ook ik schud dagelijks de handen van mensen voor mijn werk, maar ik krijg vaak slappe, kleve handjes of juist veel te harde bijna pijnlijke handen. Toch heeft slechts 2% van de mensen het gevoel een slappe hand te geven en slechts 1% een te krachtige hand te geven. Dat was voor mij de aanleiding om me te verdiepen in het schudden van handen. Wat is nou de juiste manier? Al snel bleek dat niet alleen de kracht bepalend is voor het geven van een goede hand, maar ook de manier waarop je de andere hand vasthoudt, het schudden de duur daarvan en de lichaamstaal van de rest van je lichaam. Daarom heb ik de belangrijkste tips voor het geven van een goede handdruk verzamelt.

Tip 1: Handoriëntatie
De beste manier is je hand recht uitsteken met aangesloten vingers. Je ziet sommige mensen ook een open of gesloten hand uitsteken of een enkele keer een hand met gespreide vingers, alsof ze een basketbal willen pakken.

Tip 2: Knijpkracht
Geef vijf mensen een hand en ze knijpen allemaal anders. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een vent knijp je steviger, want hij kan het hebben. Een tenger vrouwtje is kwetsbaarder, dus knijp je wat zachter. Wees flexibel.

Tip 3: Knijpduur
Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander. Stem je knijpduur dus een beetje af op wat je voelt bij de ander.

Een goede hand geven wil zeggen flexibel inspelen op wat je bij anderen voelt. Klinkt allemaal erg technisch, maar ga vanaf nu altijd bewust letten op hoe je mensen een hand geeft, let eens op die variabelen, dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om iedereen de perfecte hand te geven.

Tip 4: Verzorgde handen

Het is belangrijk dat je tijdens de handdruk geen warme, kleverige, zweet handen hebt. Ook een ijskoude hand is niet uitnodigend. Tot slot is het belangrijk dat je schoone handen hebt en je nagels verzorgt zijn.

Tip 5: Let op je linkerhand

Houd de linkerhand op het moment van de handdruk langs het lichaam en steek hem niet in je zak. Langs het lichaam geeft een vriendelijke open houding, terwijl je hand in de zak juist gesloten en ongeïnteresseerd overkomt. Heb je een tas bij de hand, dan kun je deze tijdens het wachten op de grond zetten en pas na de handdruk oppakken of tijdens de handdruk in je linkerhand houden, langs het lichaam.

DE IDEALE HANDDRUK

Kortom de ideale handdruk is wanneer je de hand net iets meer naar boven houd dan verticaal. Wanneer je dan de hand vastpakt draai je de hand verticaal. De hand verticaal houden is een signaal van gelijkwaardigheid. Tevens kan je de stevigheid van de hand het beste aanpassen aan die van de andere persoon.

Wanneer je de stevigheid op een schaal van 1 tot en met 10 zou zien, en jij een hand geeft met een stevigheid van 7, en de andere persoon een stevigheid van 5, kan jij ook het beste zakken naar 5.

Niet geheel onbelangrijk is het advies om ervoor te zorgen dat je geen klamme hand hebt bij het voorstellen. Dit is onfris en het komt onzeker over. Vergeet niet kort te glimlachen terwijl je je hand uitsteekt en kijk de ander aan als je de hand schudt!

Handdruk

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe jou handdruk is? Doe de handdruk test!

Advertenties

2 comments

  1. Vandaag was het weer zover… ik schudde iemand de hand en hoorde het geluid weer…. een kort maar stevig krakje… De dame in kwestie ging er snel vandoor en opeens moest ik aan je blogje denken. Grinn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s