Is de garantiebaan wel een garantie?

Gehandicapten die vanaf 2015 in aanmerking zouden komen voor een ‘garantiebaan’, dreigen die kans mis te lopen. Via hun eigen gemeente zouden zij worden aangemeld voor het zogenoemde doelgroepregister, waaruit het bedrijfsleven kan rekruteren om te voldoen aan hun toezegging van 100.000 banen voor gehandicapten – als dat niet lukt, komt er een boetesysteem.

De bedoeling van het ministerie van Sociale Zaken is steeds geweest dat er in 2015 10.000 nieuwe kandidaten aangemeld zouden worden. Het UWV ging er volgens betrokkenen van uit dat er op aanvraag van de gemeenten dit jaar zo’n 15.00 mensen beoordeeld moesten worden. Maar in het doelgroepregister zijn nog maar heel weinig nieuwe kandidaten aangemeld via de gemeenten. Vorige maand waren het er 129. Den Haag bijvoorbeeld zou dit jaar 400 mensen via het doelgroepregister aan werk helpen, er is nog maar één jongere in het register gekomen. Hij werkt nu bij ADO Den Haag en telt de ballen.

Arbeidsbeperking

Tot eind vorig jaar kregen gehandicapte jongeren (18+) en deels kunnen werken een Wajonguitkering. In plaats daarvan worden hun garantiebanen in het vooruitzicht gesteld. Als het aantal mensen dat daarvoor wordt aangemeld zo laag blijft, dreigt een belangrijk onderdeel te mislukken van de nieuwe Participatiewet.

Volgens de wethouder en ook andere betrokkenen lopen mogelijke kandidaten aan tegen de strenge (wettelijk vastgestelde) eisen van uitkeringsinstantie UWV, die beoordeelt of ze in het register passen of misschien toch zelf het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Het UWV gebruikt een lijst van functies, zoals ‘afbiester van dekbedden’ of ‘productiemedewerker inpak’. Als mensen met een handicap in theorie één van die functies kunnen vervullen, eventueel met begeleiding, komen ze niet in aanmerking voor het register. Bij de toetsing wordt vooral gekeken naar handicaps die medisch vast te stellen zijn.

Er zouden ook gemeenten zijn die een probleem hebben met de kosten voor die screening (810 euro per kandidaat) en daarom weinig mensen aanmelden bij het UWV, zeker nu ze hebben meegemaakt dat kandidaten snel worden afgewezen. En veel gemeenten wachten met een aanmelding tot ze zeker weten dat er een baan is voor een kandidaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s