Bestaat jou baan nog in 2025?

Hoe ziet ons werk er in de toekomst uit, nu ICT en computerkracht banen vervangen. Is de technologie een vloek of een zegen voor de werkende mens? Welke gevolgen heeft dit voor de werkgelegenheid?

Het Pew Centre, een onafhankelijke denktank in de VS heeft onderzoek gedaan en vroeg meer dan 2500 experts: ‘zullen robots en automatisering in 2025 meer banen hebben vernietigd dan ze hebben opgeleverd?’ De meningen zijn verdeeld. 52% antwoordde nee. 48% antwoordde ja, zij wijzen op de vele nieuwe banen die dankzij de computer zijn ontstaan de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld: IT-ondersteuners, bouwers, webdevelopers, data-analisten en netwerkonderhouders. Daarnaast zien zij de automatisering als een zegen voor de mensheid. Machines kunnen geestdodend en gevaarlijk werk uit handen nemen.
Alle ondervraagden zijn het er wel over eens dat de komende jaren op grote schaal werk verloren zal gaan.

De Universiteit van Oxford heeft berekend dat 45% van de Amerikaanse banen op de tocht staat vanwege nieuwe technologie. Ook Nederland blijft niet gespaard. 49% van de banen in Nederland is kwetsbaar voor de automatisering, volgens de Belgische denktank Breughel. Dat is echter niets vergeleken bij de 62% van het werk wat in Roemenië op de tocht staat.

Hoeveel werk er daadwerkelijk verdwijnt, hoeveel erbij komt, we zullen het moeten afwachten. Zie jij jou toekomst rooskleurig in?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s