Zonder wrijving geen glans

conflict boog
Mijn blog over conflicthantering is succesvol, het is zelfs mijn op één na best gelezen blog aller tijden met ruim 500 bezichtigingen! Aangezien conflicthantering op de werkvloer een taboe is, maar we er wel dagelijks mee te maken hebben en er nog zo veel meer te schrijven is over conflicthantering heb ik een vervolg geschreven…

In mijn vorige blog ben ik in gegaan op de verschillende manieren waarop je een conflict kunt aanvliegen, gebaseerd op de theorie van Thomas Killman. Toen hebben we al gezien dat er bij conflicten twee variabelen van belang zijn, namelijk: het resultaat en de relatie.
Afhankelijk van waar de meeste waarde aan wordt gehecht wordt een conflictstijl gekozen. In het schema hierboven is dit schematisch weergegeven, ook zie je in dit schema de vijf conflictstijlen van Thomas Killman terug komen. Belangrijk om te weten is dat geen enkele stijl goed of fout is, wel is de ene aanpak in bepaalde situaties effectiever dan de ander. Benieuwd welke conflictstijl jij gebruikt? Maak dan de test!

In Nederland melden zich per jaar 90.000 mensen ziek door een conflict op het werk. Daarmee is het arbeidsconflict één van de belangrijkste oorzaken van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Uit berekeningen blijkt dat bedrijven jaarlijks zo’n vijftien procent van hun bruto loonsom kwijt zijn aan juridische bijstand en afvloeiingsregelingen door conflicten. Over onbenullige kleinigheden, over principes, over werkverdeling, over van alles en nog wat.

Het komt goed, schatje
Conflicten op het werk zijn nooit fijn, toch is het soms nodig om het conflict aan te gaan. Een conflict ontstaat (vaak) niet plotseling, meestal gaat hier een periode aan vooraf waarin het conflict sluimert. Deze fase wordt ook wel latent conflict genoemd. In de volgende fase wordt het conflict zichtbaar, ook voor de omgeving. Vervolgens escaleert het conflict. Dit moet uiteraard worden voorkomen.

conflcut

“Voorkom dat meningsverschillen escaleren tot blijvende vetes en partijvorming!”

Hoe voorkom je dat conflicten uit de hand lopen? Een aantal praktische tips:

  1. Zoek elkaar op; stel het gesprek niet uit
  2. Geef helder je eigen standpunt weer.
  3. Luister naar de ander, probeer het verschil te begrijpen en te accepteren.
  4. Bedenk samen creatieve oplossingen.
  5. Maak goede, heldere afspraken.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s