De dramadriehoek

Als medewerkers onvolwassen communiceren, trekken ze anderen mee. Hoe kom je uit deze dramadriehoek? Een verhelderend model voor menselijke communicatie op de werkvloer is de dramadriehoek.

dramadriehoek

Het slachtoffer klaagt bij de held en de held redt vervolgens het slachtoffer van de boeman en het dramadriehoek is compleet. Deze driehoek bestaat zo gezegd uit drie types: de boeman, het slachtoffer en de redder. Deze rollen zijn ook te herkennen in mijn eerdere blog over egoposities. Zo reageert de held vanuit de negatief voedende ouder, het slachtoffer vanuit het negatieve deel van ‘t kind en de boeman reageert vanuit de negatief kritische ouder.

Voelt de Redder zich niet gewaardeerd, dan neemt hij de rol van Slachtoffer aan of van Aanklager. Nou zeg, ik wil alleen maar helpen hoor. Wil de Aanklager het goed maken, dan schuift hij op naar Redder of wordt zelf Slachtoffer. En als het Slachtoffer vindt dat hij niet goed geholpen is dan schiet hij in de rol van Aanklager. Ik dacht dat je me zou helpen, maar wat schiet ik hier nu mee op. Kortom een vicieuze cirkel waar je niet zo maar uit komt. Wat typeert de relaties? De ongelijkheid!

No more drama! 

Belangrijk in communicatie is verantwoordelijkheid. Dit doe je door elke keer terug te gaan naar de basis. Communiceer duidelijk wat de verwachtingen zijn, geef de middelen om die verwachtingen waar te maken en waardeer naar prestatie.
Kortom draai de rollen om! De held is niet heroïsch, de boeman is niet gemeen en het slachtoffer is niet zielig.

Winnaarsdriehoek

Het alternatief voor hulpeloos slachtoffergedrag is beginnen met realistisch te doen. Zich kwetsbaar opstellen, niet door te klagen maar te vragen. In plaats van te kiezen voor heldengedrag een zorgzame opstelling. Betrokkenheid bij de ander én bij zich zelf. Agressief boemangedrag stopt met een assertieve opstelling, geef je grenzen aan en wees duidelijk over wat je denkt en voelt. Alleen op die manier voorkom je dat je verzeilt raakt in de dramadriehoek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s