Boosdoeners voor je gezondheid

Veel zitten, autorijden, lunchen met collega’s, werkstress, laat werken. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat kantoorwerk slecht is voor onze gezondheid. Ik heb een lijst samengesteld met de vijf grootste boosdoeners.

#1 Zittend werk

Dat Nederlanders te veel zitten, zowel op kantoor als thuis, is inmiddels wel bekend. Nederlanders zitten minimaal 7 uur lang op kantoor. Hidde van der Ploeg, ‘zitexpert’, zegt hierover: door veel zitten gebruik je je spieren nauwelijks en negeer je vooral je beenspieren, de grootste spier van je lichaam. Hierdoor wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

#2 Woon-werk verkeer

Nederlandse werknemers zijn doordeweeks gemiddeld 46,5 minuten onderweg naar hun werk. Het zitten in de auto, de frustraties en files zorgen voor een hogere bloeddruk en cholesterolgehalte waar we dikker van worden. Er werd gekeken of het reizen met de fiets of lopen naar werk zou zorgen voor een gezondere routine in het reizen naar werk, maar zo blijkt dat zelfs reizen met de trein zorgt voor een positief effect op het terugdringen van obesitas. Zo blijkt uit een recent Brits onderzoek, gepubliceerd in BMJ.

Wie veelvuldig op zakenreis is, loopt ook daardoor een groter risico op obesitas en andere gezondheidsrisico’s zoals een hogere bloeddruk. Meer dan twintig dagen per maand op zakenreis zijn, blijkt ronduit ongezond, zo concludeerden onderzoekers van Columbia University. De reden? Minder slaap, meer alcohol, meer stress en omringd zijn door een ongezond aanbod aan eten.

#3 Eetgewoonten van collega’s overnemen

Werknemers die regelmatig met hun collega’s lunchen, lopen een grote kans hun slechte of goede eetgewoonten over te nemen. Als je collega’s kiezen voor een vette snack, pak je ook minder snel de gezondere variant uit de kast. Zo bleek uit een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Ook blijkt uit onderzoek van Georgia State University dat werknemers die in een groep van zeven of meer mensen eten, meer eten dan dat ze gewoonlijk zouden doen. Kortom: kiest iedereen voor een ongezonde vette lunch, dan wordt die groene salade ook minder snel uit een soort vorm van gêne gepakt. Een studie van Georgia State University merkt bovendien op dat mensen die in groepen van 7 of meer mensen eten ook nog eens 96% meer naar binnen werken dan ze gewoonlijk zouden doen.

#4 Eten door stress

Werknemers die zijn gestrest door een lastige opdracht, hinderlijke collega’s of vervelende baas zijn sneller geneigd een ongezonde zoetigheid te eten. “In onze mond zitten stress geactiveerde hormonen. Vooral de zoete smaak wordt door stress beïnvloed.” Aldus een recente studie van onderzoekers van de Monell Chemical Senses.

#5 Tot laat werken = vet snacken

Werknemers die lang doorwerken en dan laat naar bed gaan eten meer vet voedsel. Er werden 18 dagen lang, 225 gezonde slanke mensen, in de leeftijd van 22 tot 50 jaar onderzocht. Degenen die ’s nachts van vier tot acht sliepen gedurende vijf dagen op rij kwamen meer aan dan degenen die van 10 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends sliepen. Niet alleen door het slaapgebrek, maar ook door het meer vet eten in de late uren. Zo blijkt uit onderzoekers van Penn University.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s