ONDERZOEK: De drie ego’s

Transactionele analyse (TA), ook wel aangeduid als ‘OVK’ is ontwikkeld door Eric Berne in de jaren 50 van de twintigste eeuw. De TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens besluiten neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve of negatieve besluiten zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop. Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten, terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben.

De TA onderscheidt drie ego-posities die in elk persoon verenigd zijn: de ouder (je moet …!), het kind (ik wil nu … !) en de volwassene (ik kies!). Vanuit deze posities kunnen transacties (wederzijdse communicatie) met de ander plaatsvinden.

De-drie-egoposities.structureel-model

De TA gaat er van uit dat we de keus hebben uit vijf soorten gedrag. En elk gedrag heeft zowel positieve als negatieve kanten. In de interactie met anderen kunnen we altijd kiezen vanuit welke positie we reageren. De keuze bepaalt voor een groot deel het vervolg van de communicatie. Jouw manier van communiceren heeft een bepaald effect op de ander. Maar wat jij doet en zegt triggert ook iets bij je gesprekspartner die vervolgens ook weer reageert  vanuit één van de egoposities. Hoe beter je in staat bent patronen je eigen gedrag te herkennen, hoe effectiever de communicatie.

Functioneel-model-00

Advertenties

One comment

  1. […] boeman, het slachtoffer en de redder. Deze rollen zijn ook te herkennen in mijn eerdere blog over egoposities. Zo reageert de held vanuit de negatief voedende ouder, het slachtoffer vanuit het negatieve deel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s