Mindbugs

De werkelijkheid verandert continu, om hiermee om te kunnen gaan vereenvoudigen onze hersenen die constante complexiteit in simpele beelden en patronen, aannames. Aannames ook wel vooroordelen genoemd, zijn gebaseerd op ervaringen, emoties, waarnemingen en interpretaties die we gebruiken als logische voorspellingen van de toekomst, maar ook op wat we zien van de mensen in onze omgeving (sociale leertheorie; vanaf het moment dat we geboren zijn leren we door middel van het kijken naar o.a. onze ouders, mensen die op ons lijken). Door middel van deze aannames zijn mensen in staat om onmiddellijk verbanden te leggen tussen gebeurtenissen, om razendsnel te beslissen in welk hokje het thuis hoort – sociale categorisatie. Door gebruik te maken van hokjes kunnen we gelijk de kennis die we al hebben toepassen – we weten wat we kunnen verwachten. Het brengt orde aan in de grote stroom van informatie (Korrel, 2009; Pèrez, 2013).

Daar is niets mis mee, zonder aannames zou de werkelijkheid te chaotisch en verwarrend zijn om te kunnen functioneren. We zouden dan elk geluid, beeld, geur, feit, gebeurtenis en gevoel elke keer opnieuw betekenis moeten geven. We zien de wereld zoals we denken dat die is, niet zoals hij werkelijk is (Mollema,2009).

Mahzarin Banaji beschrijft het zo: “Onze hersenen draaien op software, en die software is niet perfect. Er zitten bugs in. Mindbugs.” Dit betekent dat we, ondanks onze hedendaagse denkbeelden over gelijkheid, emancipatie en diversiteit, onbewuste ideeën meedragen. Die onbewuste ideeën hebben veel meer invloed dan we denken (Mollema, 2009).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s