Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Visual thinking, ook wel visueel denken genoemd, is een manier om je gedachten te
organiseren en je denkvermogen te versterken. Wanneer we een stap verder kijken is visualisatie zelfs een manier om te ontdekken en te begrijpen wat de essentie is en een tool om letterlijk ‘het grote plaatje’ in kaart te brengen. Kortom visual thinking is een krachtige en simpele manier om te communiceren. Door gebruik te maken van visualisatie wordt je gedwongen om dingen concreet te maken. Je moet uit de wereld van de abstractie stappen en impliciete veronderstellingen expliciet maken. Visualisatie dient als een gemeenschappelijke taal om elkaar beter te begrijpen.

‘There is nothing wrong with words, but they are limited’
Dave Grey

Van de vijf zintuigen die de mens heeft is het visuele zintuig, het zien, het verst ontwikkeld en het belangrijkst voor de wijze waarop we de wereld waarnemen. Het is daarom opvallend dat we als mensen juist dat zintuig zo weinig inzetten in situaties waarin we problemen willen oplossen.

Een voorbeeld die de kracht van visualisatie laat zien is onderstaand filmpje. Door middel van visualisatie kan een complex probleem tot de kern komen in slechts vier minuten, zoals blijkt uit dit voorbeeld.

Volgens Dan Roam, auteur van The back of the Napkin, is iedereen geboren als visueel denken (dat wil zeggen dat je in beelden/plaatjes denkt), maar zijn we nooit aangemoedigd om het te ontwikkelen. De meerderheid (95%) van de kinderen maakt rond het 3de levensjaar de omslag van denken in plaatjes naar denken in woorden.

Let’s get visual

We kijken om ons heen om de wereld waar te nemen, er komt dan visuele informatie binnen. Als we gaan zien, dan gaan we logica toevoegen aan die visuele informatie. We herkennen objecten, mensen en verbanden. Vervolgens verbeelden we ons wat er mist in het plaatje, wat zou er nog kunnen zijn? Tenslotte laten we aan anderen zien wat we gevonden hebben. En dat triggert op zijn beurt weer de eerste stap van het proces bij de toeschouwers.

Opvallend is dat veel mensen bij visueel denken juist eerst aan de laatste stap denken: “Wat is de beste manier om het te laten zien?”. Terwijl dat dus juist de laatste stap in het proces is, die ook nog eens op een logische manier volgt uit het doorlopen van het proces.

proces

Ben je enthousiast geworden, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Het visualiseren van een probleem begint bij het categoriseren van je probleem via onderstaande methode.


66rule

Ik zeg; aan de slag. Oefening baart kunst!
En ervaar zelf de kracht van visualisatie. Ik zie uiteraard graag de creaties tegemoet!

Ben je op zoek naar meer inspiratie rondom dit thema? Check dan onderstaand filmpje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s