De vijf frustraties van teamwork

De vijf frustraties van teamwork

Waar mensen moeten samenwerken zijn frustraties, ze lijken wel onafscheidelijk van elkaar.Lencioni, managementconsultant en executive coach en trainer in Amerika, heeft veel ervaring opgedaan in hoe binnen teams wordt samengewerkt. Ineffectieve teams, zo heeft hij geconcludeerd, kennen in meer of mindere mate een vijftal frustraties. Dit zijn:

lencioni teamwork vijf frustraties piramide

1. Gebrek aan vertrouwen

Teamleden spreken zich niet uit naar anderen, bijvoorbeeld omdat zij elkaar niet vertrouwen. Gevolg: medewerkers trekken zicht terug op hun eigen eilandje in plaats van samen te werken.

Vertrouwen ontstaat door het delen van ervaringen en persoonlijke verhalen. Ook het benoemen van elkaars persoonlijke bijdrage in het team werkt bevorderend. Teams die elkaar vertrouwen:

  • durven om hulp te vragen;
  • steken tijd en energie in belangrijk zaken;
  • bieden verontschuldigingen aan en accepteren die;
  • zien uit naar vergaderingen en andere gelegenheden om als groep op te treden;
  • geven hun zwakheden en fouten toe;
  • nemen risico’s bij het aanbieden van feedback en hulp.

2. Gebrek aan inhoudelijke discussies (conflicten)

Zeker als er een gebrek aan vertrouwen is, zie je dat er geen inhoudelijke, stevige discussies plaatsvinden tussen groepsleden. Bij een team dat last heeft van deze frustratie, zal er niet optimaal gebruik gemaakt worden van het perspectief of de input van de teamleden.

Volgens Lencioni is het belangrijk confrontaties hun werk te laten doen. De eerste stap is het erkennen dat conflicten en confrontaties productief zijn. Teams die confrontaties aangaan kunnen levendig en boeiend vergaderen. Ze boren ideeën van alle teamleden aan en profiteren daarvan. Ze lossen echte problemen met elkaar op en brengen kritieke onderwerpen op tafel.

3. Gebrek aan betrokkenheid

Bij teams waar deze frustratie speelt, zie je dat sommige teamleden zich niet kunnen vinden in een besluit en daardoor wellicht ja zeggen, maar nee doen. Resultaat hiervan is dat acties wellicht maar half of soms zelfs helemaal niet opgepakt worden.

Betrokkenheid van ieder teamlid gaat over duidelijkheid, steun en eenheid. Steeds zoeken naar consensus werkt niet, volledige overeenstemming is onmogelijk. Wanneer alle standpunten zijn aangehoord en meegewogen in de uiteindelijke besluitvorming ontstaat bereidheid om samen verder te gaan.

4. Gebrek aan verantwoordelijkheid

Een effectief team bestaat idealiter uit die teamleden die bereid zijn om een actie op te pakken nadat een beslissing is genomen, waarna de actie uitgevoerd wordt. Om ervoor te zorgen dat er vervolgens resultaat wordt behaald, dien je als team elkaar te kunnen aanspreken op het nemen van je verantwoordelijkheid voor een bepaalde actie en resultaat. Het houden van regelmatige voortgangsbesprekingen, het publiceren van doelstellingen, en gedragsafspraken, en het geven van teambeloningen bevorderen het nemen van verantwoordelijkheid. Bij deze frustratie zie je in de praktijk dat teamleden elkaar niet aanspreken op het uitblijven van resultaat of het niet (volledig) oppakken en uitvoeren van een actie, waardoor resultaten uitblijven.

5. Gebrek aan focus op teamresultaat

De laatste frustratie die Lencioni onderscheidt, is die van het niet focussen op het teamresultaat. Bij teams waar deze frustratie voorkomt, zie je dat medewerkers eerder geneigd zijn om te focussen op eigen resultaten, ook al lijdt het teamresultaat daaronder. Een team dat zich concentreert op collectieve resultaten houdt prestatiegerichte werknemers vast en betrokken, minimaliseert individualistisch gedrag, geniet van successen en zorgt ervoor niet te worden afgeleid.

Een aantal zaken draagt bij aan het optimaliseren van resultaten:

  • in het openbaar en met elkaar uitspraken doen over de gewenste successen;
  • het uitspreken van waardering voor resultaten;
  • het gunnen van specifieke waardering voor teamleden die werkelijk bijdragen aan het realiseren van groepsdoelstellingen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s