Gelukzoekers

We zijn allemaal op zoek naar geluk. Als je op Google zoekt naar de term ‘geluk’ krijg je in een fractie van een seconde 15.100.000 resultaten. Van de definitie van geluk tot een test om te meten hoe gelukkig je bent. Er zijn zelfs trainingen om het geluk in jezelf te vinden. Er zijn talloze boeken geschreven en onderzoeken gedaan, want we willen allemaal gelukkig zijn.

Hoe zit het met het geluk in ons werk? Ga je elke dag fluitend naar je werk? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gelukkige medewerkers productiever en innovatiever zijn, Ricardo Semler’s fabriek is er het levende bewijs van. Een vraag die HR zichzelf dus zou moeten stellen is: “Hoe zorg je ervoor dat de medewerkers gelukkig zijn met het werk dat ze doen?”

Deze vraag heb ik mezelf ook gesteld. Wat is geluk? Misschien nog wel belangrijker, hoe word je gelukkig met het werk wat je doet? Hiervoor heb ik het ‘gelukskompas’ samengesteld. Ik ben namelijk van mening dat wanneer de verschillende elementen van het kompas in balans zijn dit zal bijdragen aan het geluk van de medewerkers.

Naamloos

Verandermanagement
We leven in een steeds sneller veranderende omgeving. Het aanpassingsvermogen van een organisatie is bepalend in hoeverre een organisatie succesvol is. Verandering staat voor veel mensen synoniem aan verslechtering, om dit te voorkomen zijn vertrouwen en openheid van cruciaal belang. Dit geldt ook voor leiderschap, het tweede element.

Leiderschap
Het is algemeen bekend dat leiderschap een grote invloed heeft op medewerkers. Naast vertrouwen en openheid zijn erkenning en persoonlijk leiderschap ook van belang.
Het is belangrijk om vanuit de organisatie erkenning te krijgen voor het werk wat je doet. Daarnaast persoonlijk leiderschap, de medewerkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om ook zelf de regie te nemen over onder andere opleiding en ontwikkeling.

Talentmanagement
Dan kom je bij talentmanagement, iedereen heeft een talent. Belangrijk is om je talent te benutten in het voordeel van de organisatie. Persoonlijk leiderschap maakt het mogelijk om te doen wat je wilt op je eigen manier, tempo, waar en wanneer je wilt. Dit maakt de medewerkers betrokken en bevlogen. Iets wat naar mijn idee elke HRM’er zou moeten willen, betrokken en bevlogen medewerkers.

Organisatiecultuur
De betrokken en bevlogenheid van de medewerkers beïnvloed de organisatiecultuur. De sfeer op de werkvloer is ook een element die van grote invloed is op het geluk van de medewerkers. Vrijheid en discipline zijn nodig om de medewerkers de vrijheid te kunnen bieden om te doen wat ze graag willen doen. Daarnaast zijn het belangrijke voorwaarden voor de organisatiecultuur en voor het succesvol mee gaan met organisatieveranderingen.

Je krijgt een vrijheid, vertrouwen, erkenning en openheid van de organisatie, daar staat tegenover dat jij als medewerker discipline toont en je verantwoordelijkheid neemt ook voor het persoonlijk leiderschap. Dit samen maakt de medewerkers betrokken en bevlogen, kortom gelukkig.
Hiermee is het gelukskompas rond. Alle elementen staan met elkaar in verbinding, de balans zorgt voor het succes.

Het gelukskompas is opgebouwd uit verschillende HR thema’s, het geluk van de medewerkers is naar mijn idee ook echt een punt wat hoog op de agenda van iedere HRM’er zou moeten staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s