Werken met kennis

Arbeid verandert. Routinematig werk verdwijnt door de technologische ontwikkelingen of wordt verplaatst naar lagelonenlanden. De omlooptijd van producten wordt hierdoor steeds korter. Onze samenleving verandert in een kenniseconomie, een economie waarin de toepassing van kennis meer waarde toevoegt dan de traditionele factoren: arbeid, kapitaal en grondstoffen (Warmerdam & Van den Berg, 1992).

Een kenniswerker bezit het vermogen om informatie en kennis op te sporen, te verwerken, nieuwe kennis te genereren en het toe te passen. De waarde van het product/dienst stijgt naarmate de kenniswerkers meer kennis toevoegen. De relatie tussen werken en leren verandert hiermee fundamenteel: daar waar we gewend zijn op te leiden en leren te zien als voorbereiding op bestaand werk of als aanpassing aan nieuw werk, is leren steeds meer een direct gevolg en onderdeel van het werk. Leren is de ambacht van de kenniswerker geworden, het tempo en de slimheid waarmee de kenniswerker leert beïnvloed direct de productiviteit (Drucker, 1999).

Een leven lang leren
“We zijn een kennistijdperk binnengetreden, en daarin is leren het nieuwe betaalmiddel. Leren – niet de kennis zelf- is van cruciaal belang. Kennis is het resultaat van leren, en is niet vaststaand maar moet voortdurend worden herzien en bijgewerkt. Leren is zingeving: het is het proces dat tot kennis leidt” (Nancy, Dixon, 1999).

De nieuwe generatie die de komende jaren de arbeidsmarkt op komt zal de werkomgeving dan ook beoordelen op de geboden ontwikkelingsmogelijkheden en inspirerende samenwerkingen. Lang rond hangen op een werkplek zonder leer potentieel brengt namelijk de marktwaarde van de kenniswerker in gevaar.
Organisaties staan dus voor de uitdaging om een omgeving te creëren waarin werken en leren samengaan, waarin medewerkers kunnen werken aan vraagstukken die aansluiten bij hun motivatie en affecties en die stimuleert om voortdurend te leren en het geleerde toe te passen. Zo’n omgeving is aantrekkelijk voor kenniswerkers en stimuleert hen hun talenten optimaal te ontwikkelen en benutten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s