Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Hardlopers zijn doodlopers, hoog van de toren blazen. De Nederlandse taal kent tal van spreekwoordelijke gezegdes die er op duiden dat je vooral niet meer dan gemiddeld moet willen scoren. Het is leuk als je hoger dan een zeven scoort, maar het is niet noodzakelijk. Je moet vooral niet overdrijven en streven naar een 10, dan ga je te veel naast je schoenen lopen. De zesjes cultuur heerst niet alleen onder studenten, het is typisch Nederlands.

Je bent de dirigent van je eigen talent
Geoffrey Covin stelt in zijn boek ‘Talent is overrated’, dat talent niet bestaat. In het DNA is niet voor de geboorte vastgelegd waarin je in het latere leven gaat uitblinken. Waarin je uitblinkt heeft alles te maken met wie en wat je tegen komt in het leven. Covin stelt dus dat talent maakbaar is en dat je zelf kan kiezen waarin je uit wilt blinken. Het is een kwestie van 10.000 vlieguren maken.

Volgens hoogleraar Herman Wijffels benutten we slechts de helft van de talenten die mensen bezitten. Volgens de deskundigen uit de documentaire ‘Waar een klein land groot in moet worden’, komt dit met name omdat we de noodzaak er niet van inzien. We zijn ten slotte een welvarend land die het ondanks economische tegenvallers het nog steeds goed heeft.  In tegenstelling tot landen als bijvoorbeeld China, hier is de noodzaak veel groter om uit te blinken.
Een andere reden komt voort uit het feit dan mensen denken dat uitblinken en plezier niet samen gaan (met uitzondering van sportieve of muzikale talenten), zoals blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Alles wat je wil, dat kun je
Misschien weet je nog niet waarin je 10.000 vlieguren wilt maken, maar ga er wel naar op zoek. Bij talenten gaat het vaak enkel om IQ, maar ook naast IQ zijn er tal van andere talenten bijvoorbeeld: creativiteit, sport, empathie, muzikale intelligentie, probleem oplossend vermogen etc. Allemaal talenten die nodig zijn, maar vaak onderschat worden.Als je eenmaal je talent hebt gevonden leg dan ook de lat steeds een stukje hoger. Om beter te worden moet je ten slotte vallen en opstaan, anders zul je nooit beter worden.

Als we ons economisch gezien willen blijven onderscheiden van de andere landen, dan moeten we zorgen dat we een vooraanstaande rol blijven spelen in het genereren van nieuwe kennis en tegelijkertijd die kennis creatief, slim en snel inzetten. Daarnaast zijn er ook concrete voordelen, als we alle 15 jarigen naar het niveau kunnen brengen waar de 15 jarige van Finland op zitten zou dit een half procent economische groei betekenen, een groei die we hard kunnen gebruiken in deze economisch slechte tijden. In dat opzicht zouden we nog veel van Finland kunnen leren wat onderwijs geven betreft.

Om deze kennis te kunnen genereren en in te zetten hebben we talenten nodig, mensen die uitblinken in hun vak. Talenten kunnen zich enkel ontwikkelen als zij hiervoor de ruimte, vertrouwen en stimulans krijgen van de omgeving. Met examens, functieprofielen en taakbeschrijvingen belemmeren we alleen maar de talenten om hun kwaliteiten in te zetten voor de organisatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s