Waarom is diversiteit op de werkvloer belangrijk?

De afgelopen tien jaar is diversiteit een HR onderwerp waar veel organisaties aandacht aan besteden. De urgentie om actief aan de slag te gaan met diversiteit vloeit voort uit een aantal trends die de arbeidsmarkt beïnvloeden: demografische ontwikkelingen, arbeidskrapte, wet- en regelgeving, moreel ethische ontwikkelingen en individualisering. Voornamelijk de demografische ontwikkelingen en de individualisering spelen een grote rol. Door de demografische ontwikkelingen verandert de samenstelling van de beroepsbevolking: de (snel) toenemende vergrijzing, toename van het aandeel allochtonen en een blijvende stijging van het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt, maar ook de afnemende ontgroening. Bij individualisering gaat het voornamelijk om de toegenomen ruimte voor persoonlijke keuzes in de vormgeving van het leven.

Opportunity in Bedrijf, één van de toonaangevende adviesbedrijven op het gebied van diversiteit, legt uit hoe het verband tussen diversiteit en succes in de markt ligt: “Het in huis hebben van (top)leidinggevend kader en medewerkers met een verschillende sekse, etnische en sociale achtergrond, kennis en ervaring draagt bij aan de creativiteit en aan een integrale en voldragen besluitvorming in een organisatie. Zo’n organisatie weet meer signalen op te vangen uit de markt en de maatschappij. Want organisaties zullen, om succesvol te blijven, voortdurend moeten anticiperen op veranderende wensen bij hun (potentiële) klanten. Oog hebben voor wat er speelt is van strategisch belang.”

Meer diversiteit binnen organisaties – of dat nu is op het gebied van gender, leeftijd,seksuele geaardheid of culturele achtergrond – levert vele voordelen op. Er zijn wel een aantal factoren cruciaal bij het doel slagen van het diversiteitsbeleid. Zo is het van belang dat een divers team goed gemanaged wordt en dat iedereen zich vrij voelt om zijn of haar mening te uiten in de groep en dat dit ook gewaardeerd wordt. Als dat in orde is kan diversiteit in de organisatie enkel voordelen opleveren. Enkele voordelen van diversiteit zijn: stijging van omzet en kwaliteit, toenemende creativiteit, imagoverbetering, hogere productiviteit, mogelijke bevordering van innovatie. Doordat het diversiteitsbeleid rekening houdt met de verschillende individuele wensen en behoeften van medewerkers, leidt het ook tot meer gemotiveerde en beter inzetbare medewerkers.Daardoor nemen ook verzuim en de ongewenste uitstroom van personeel af en stijgt de arbeidsproductiviteit. Genoeg reden om dus actief aan de slag te gaan met diversiteit op de werkvloer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s