Hé bigspender!

‘Bonus’ is geschreven door Kilian Wawoe, iemand die zichzelf medeschuldig heeft gemaakt aan het uitdelen van toren hoge bonussen in de bankensector, met alle gevolgen van dien. Tien jaar lang was Kilian Wawoe als senior personeelsmanager werkzaam voor de ABN AMRO. Hij heeft de vette jaren in de bankwereld mee gemaakt.
Wawoe beschrijft in zijn boek, Bonus, hoe hij gedurende de afgelopen jaren steeds meer ging twijfelen over de manier waarop er binnen de bank werd omgegaan met de bonussen.
Daarom startte Wawoe een onderzoek naar het effect van bonussen en constateerde dat ze vaak onjuiste prikkels geven. Ze zetten medewerkers van een bedrijf niet aan tot betere prestaties. Integendeel, de kwantiteit van hun prestaties neemt toe, maar de kwaliteit neemt juist af. Bonussen zouden afgeschaft moeten worden, is zijn conclusie.
Gedurende het onderzoek legt Wawoe een reeks aan denkfouten, onlogica en domheid bloot die je doet afvragen waarom hij zo in zijn eentje stond en staat. Want hoe sterk zijn analyses en betoog ook mogen zijn, hij werd door collega’s afgeserveerd.

Hij schetst op een leesbare wijze met oog voor detail de bankwereld als een wereld van rijkdom en risico’s waar iedereen wil winnen. ‘Om te benadrukken dat het om een belangrijke bijeenkomst ging die we toch luchtig moesten opvatten, had ik voor de grap een foto bijgevoegd van de conferentie van Jalta. Op de voorkant van de map stonden de staatshoofden Roosevelt, Churchill en Stalin, die bezig waren Europa te verdelen. Wij gingen de bonuspot in Monaco verdelen. De collega’s konden er wel om lachen. Er werd sowieso veel gelachen.‘ Dit is smeuïg leesvoer en soms vergeet je bijna dat het geen fictie is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s