Finext: Het nieuwste werken

We zijn allemaal bekend met de termen het nieuwe werken, flexwerken en al die andere trends van de afgelopen jaren op het gebied van nieuwe werkvormen. Jan Dirk Hogendoorn, werkzaam bij Finext, heeft Peperclip een kijkje gegeven in hun organisatie. Wat is er nu zo bijzonder aan Finext? (waarschijnlijk heb je er zelfs nog nooit van gehoord) Finext is georganiseerd volgens het nieuwste werken, zoals Jan Dirk het noemt. Dit betekend geen management, geen regels. Een nieuwe vorm van organiseren die langzaam bij steeds meer bedrijven wordt toegepast.

 

Geen management en geen regels, hoe kan dat? Je hebt toch iemand nodig die knopen doorhakt of kaders waarbinnen er gehandeld moet worden om te voorkomen dat iedereen zijn/haar eigen koers gaat varen? Nee, zegt Jan Dirk.
Er zijn echt geen managers en regels nodig, als je de medewerkers vertrouwen geeft. Alles draait om het in eerste instantie geven van je volledige vertrouwen.
Door iedereen vertrouwen te geven, is een vanzelfsprekende vervolg stap om de medewerkers ook vrijheid te geven. Aan deze vrijheid hangt verantwoordelijkheid vast. Door de volledige vrijheid ben je ook zelf verantwoordelijk voor de resultaten die je boekt. Tot slot is het belangrijk om transparant te zijn, over alles. Binnen veel bedrijven zijn bijvoorbeeld de hoogte van de salarissen top geheim. Dat kan niet, als je elkaar volledige vertrouwen en vrijheid geeft is het belangrijk dat alles transparant verloopt. Om op die manier wel inzichtelijk te houden wie waarmee bezig is.

Finext
Hoe gaat dat bij Finext in z’n werk? Finext is opgedeeld in zeven niches (control, risk, communicatie & media, financial service, projectbeheersing, improvent en performance management), binnen deze niches zijn er verschillende expertise gebieden. Binnen elk expertise gebied is er een groep van 5 tot 10 experts die op dit gebied actief zijn. Deze teams zijn een soort kleine organisaties. Zij regelen alles zelf, dit betekend bijvoorbeeld dat zij zelf mensen werven mocht dat nodig zijn, elkaar beoordelen, maar ook zelf de marketing doen. Enkel de administratie van salaris e.d. is uitbesteed.
Eens in de twee weken komt een team bij elkaar om al deze zaken te bespreken, daarbuiten worden zij voor hun expertise door andere bedrijven ingehuurd.
Door het werken in teams is er geen hiërarchie, iedereen staat gelijk aan elkaar. Beslissingen worden dan ook met elkaar genomen en niet bepaald door protocollen, regels of managers die het laatste woord hebben.

Veel organisaties zijn georganiseerd naar het idee van Taylor. ‘De baas mag het zeggen’ De manager deelt de taken uit en houdt zich de hele dag bezig met het toezicht houden en controleren of jij ook daadwerkelijk doet wat hij/zij je heeft opgedragen. Dit idee stamt uit 1920, bijna 100 jaar gelden. Toch hanteren nog veel organisaties deze filosofie. We moeten veel meer naar een cultuur waarin vertrouwen, inspiratie,  vakmanschap en verbinding centraal staan. ‘Wie het weet mag het zeggen’. Dan zijn er helemaal geen dure managers meer nodig.

Resultaten
Ik hoor je denken: ‘Ja dit klinkt allemaal erg leuk, maar werkt het ook echt?!’ Ja, het werkt echt. Finext is ondanks de crisis nog steeds winstgevend en haalt genoeg opdrachten binnen. Er zijn ook een aantal harde cijfers die aangeven dat deze nieuwe manier van organiseren echt werkt: de medewerkerstevredenheid binnen Finext krijgt een gemiddelde van een 8,5, terwijl de concurrenten gemiddeld een 7 scoren. Waar dit aan ligt? Voornamelijk aan de vrijheid en vertrouwen die de medewerkers krijgen. De betrokkenheid van de medewerkers binnen Finext is 80%, volgens de benchmark in de sector is het gemiddeld 20%. Finext scoort op dit punt dus extreem hoog. Hoe kan dat? Wederom komt dit door de vrijheid die de medewerkers krijgen. Dit brengt ze dichter bij de organisatie, omdat iedereen kan doen wat hij/zij het liefste doet. Daarnaast mag ook iedereen binnen de organisatie aandeelhouder worden van Finext, dit geeft net dat beetje meer.
Tot slot ligt het ziekteverzuimpercentage bij Finext onder de 2%, een extreem laag percentage. Wat mede komt door de grote betrokkenheid.

Het werkt dus echt! Je kunt echt een succesvol bedrijf zijn met zeer tevreden en betrokken medewerkers zonder managers, regels, protocollen of andere verplichtingen. Niemand houdt ervan en het kost een hoop tijd en geld, die we ook zouden kunnen investeren in het verbeteren van waar het daadwerkelijk in je bedrijf om draait.

Via deze weg wil ik graag Jan Dirk bedanken voor een leerzame en vooral inspirerende middag bij Finext, ontzettend bedankt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s