Ik werk, dus ik ben

Wie ben ik? Als ik naar mijn omgeving kijk merk ik dat werk een belangrijke rol speelt in het zoeken naar je eigen identiteit. “Aangenaam ik ben Amber, ik studeer human resource management aan de Hogeschool van Amsterdam en wil het coachingsvak in.” Je zal nooit iemand horen zeggen: “Aangenaam ik ben Amber, ik ben een leuke spontane meid die het liefst tijd door brengt met vrienden en familie.’ Mensen zouden je niet begrijpend aankijken en een andere gesprekspartner gaan zoeken.
Hoe mooier je titel of functie, des te meer aanzien heb je. Kortom je bent wat je doet.
De eerste vraag die bij mij opkomt is: Wat moeten de mensen dan die niet werken? Wie zijn zij dan?

Werk, velen besteden daar het grootste gedeelte van je wakkere tijd aan. We werken omdat we geld nodig hebben om van te leven, maar tegenwoordig moet werk ook leuk zijn en bijdragen aan onze zelfontplooiing. Wat doet werk met ons en wij met ons werk?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat werk precies inhoudt. Heb je daar wel eens over na gedacht? Wat betekent werken voor jou? Wat is werk? Volgens de van Dale is werk: bezig zijn, betaalde arbeid verrichten. Als het klopt dat werk niets meer betekent dan bezig zijn, dan ben je dus meer dan alleen de functie die je binnen een organisatie vervult. Voor mij persoonlijk al een hele opluchting, dat ik meer ben dan enkel een van de vele HRM’ers in de dop.

Een vraag die bij mij ook speelt is ben je wel altijd je werk? Ik voel me een echte HRM’er, maar naast mijn studie ben ik ook kwaliteitsmedewerker bij de Karwei, ik help klanten met hun klus vragen. Ik vervul de functie., maar ik voel me geen klusser of professionele doe-het-zelfer. Daarvoor heb ik naar mijn idee niet genoeg kennis en ervaring.
De ervaren professionals in het HR-vak zien mij misschien ook nog niet als iemand met kennis op het gebied van HRM. Ben ik dan wel een HRM’er? Moeten anderen mij een HRMe’r vinden om er ook daadwerkelijk een te zijn?

Werken is belangrijk voor mensen, vooral omdat we er al van jongs af aan veel tijd aan besteden. Toch ben ik ervan overtuigd dat je meer kan zijn dan enkel het werk wat je hoofdzakelijk doet. Al heeft dit mij wel aan het denken gezet over wie ik eigenlijk ben en wat mij Amber maakt.

Ik ben benieuwd wie jullie weten of denken te zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s