EVENT: De vrijdagmiddag borrel

Het is weer vrijdag middag, we staan al met één been in het weekend. Nu rest ons nog maar één ding: zet je computer uit en gooi je papieren aan de kant, want het is tijd voor de vrijdagmiddag borrel!
Hoe maak je op een borrel contact en zog je dat het gesprek op gang blijft? En hoe kom je van iemand af waar je geen zin meer in hebt? Dilemma’s waar je regelmatig mee te maken krijgt op een borrel. Toch moet je deze situaties niet uit de weg gaan. Een borrel is namelijk de gelegenheid om je netwerk uit te breiden!
Voor de mensen die liever niet naar de borrel gaan of wel gaan, maar nog wat tips kunnen gebruiken, ik heb de beste tips voor jou samengesteld! Doe er je voordeel mee:

Stap op mensen af
Dit klinkt makkelijk, maar het kan moeilijker zijn dan je denkt. Uit gewoonte blijven mensen vaak bij vrienden, collega’s of andere bekenden staan. Dit is ten slotte een veilige omgeving. Zo leer je natuurlijk nooit nieuwe contacten kennen. Het is dus belangrijk om op onbekenden af te stappen, maar hoe doe je dat?
Trek je stoute schoenen aan en ga bij iemand staan of zitten en vraag wat hij/zij doet voor werk bijvoorbeeld. Of maak een opmerking over een speech die zojuist is gehouden, vraag wat hij/zij ervan vond. Dit zijn enkele tips om het gesprek op gang te laten komen.

Interesse en aandacht tonen
Als je eenmaal op iemand bent afgestapt en je voert een gesprek is het belangrijk dat je interesse toont in de persoon. Vertel niet alleen over je zelf, maar laat de ander vooral spreken. Laat zien dat je luistert, dit kun je doen door het stellen van vragen. Wees ook niet bang om door te vragen, zo creëer je een diepgaander gesprek dan de vluchtige koetjes en kalfjes. Dit geeft de ander het gevoeld dat je interesse in hem of haar toont. Daarnaast is het ook belangrijk om de aandacht te hebben voor de ander. Dus dwaal niet continu met je ogen af of kijk op je horloge. Neem de tijd om iemand beter te leren kennen en focus je op het gesprek.

Laat OMA thuis
Met OMA bedoel ik natuurlijk niet je groot moeder, maar: oordeel, mening en advies. Als je een gesprek voert komen mensen vaak direct met een oordeel of mening over de situatie. Dit is niet nodig, hetzelfde geldt voor een advies. De persoon vraagt vanzelf wel wat jij er van vind of wat jij in zijn of haar situatie zou doen.

Met deze tips kom je al een heel eind tijdens de borrel, maar wat na de borrel? Heb je een persoon ontmoet die meer voor jou zou kunnen betekenen? Stay in touch! Er bestaan natuurlijk ouderwetse visitekaartjes met je gegevens. Toch bel je vaak iemand die je maar één keer hebt ontmoet niet de volgende dag op. Wat je wel kunt doen is de persoon toevoegen op Linkedin. Zo kom je meteen nog wat meer achtergrond informatie van de persoon te weten en verlies je elkaar niet uit het oog. Mocht de persoon echt interessant zijn en wil je meer weten over wat hij/zij doet e.d. nodig de persoon dan uit voor een lunch, dat is veel effectiever om een band op te bouwen dan een vluchtig gesprek op een netwerkborrel.

Succes en alvast een fijn weekend!

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s