Beste leerling van de klas

Het onderwijs van Nederland staat al jaren onder druk. De kwaliteit laat nog steeds te wensen over. Finland daarin tegen geeft het beste onderwijs van Europa, zonder een cent meer uit te geven dan Nederland. Waarom trekken we daar geen wijze les uit? Durft Den Haag geen fundamentele veranderingen door te voeren? Heeft het geen prioriteit?
We zijn het er allemaal over eens dat er iets moet veranderen in het Nederlandse onderwijs, naar mijn idee kunnen we een hoop leren van het Finse onderwijs. Wat maakt het Finse onderwijs zo goed?

Om te beginnen wordt er in Finland totaal anders aangekeken naar het beroep docent/leraar. In Finland heb je als docent status, het is de droombaan van ieder kind. Een Fins gezegde luidt: Kansakynttilä, kaars van de natie. Dat is wat volgens de Finnen de docenten zijn. Docenten brengen met hun kennis het licht van de natie over.
Als we ver terug gaan in het verleden van Nederland, de Middeleeuwen, zien we dat de ‘Meesters’ ook aanzien hadden. Zij zijn de ervaringsdeskundigen die hun kennis overdragen aan de nieuwelingen die het vak nog moeten leren. In de loop der jaren is dit beeld van docenten vervaagd. Vandaag de dag heb je als docent geen aanzien meer. Ze worden niet erkent als de brenger van het licht, zoals in Finland.

Deze status van docenten is in Finland mede gecreëert door het hoge opleidingsniveau van de docenten. De docenten moeten minimaal een drie jarige universiteitsopleiding hebben afgerond. Voor dat je toegelaten wordt op deze studie moet je een pittige toelatingstoets doenwaaronder o.a. 200 pagina’s met artikelen, meerkeuze vragen, wiskunde en psychologie. Naast deze strenge eisen is er ieder jaar ruimte voor 100 nieuwe studenten, de aanmeldingen zijn echter veel hoger (gemiddeld 1600). Dit maakt dat de universiteit de beste studenten kan uitkiezen voor de opleiding.
Naast de hogere opleidingseisen lopen de studenten ook stage bij scholen die aangesloten zijn bij de universiteit. Het is vergelijkbaar met de in Nederland academische ziekenhuizen.

Door de hogere opleidingseisen is het denkniveau van deze docenten hoger. Dit stelt ze beter in staat om hun kennis te delen en zich in te leven in de psychologie van de leerlingen. Daarnaast krijgen de docenten ook de vrijheid en het vertrouwen om zelf beslissingen te nemen en de leerlingen te inspireren. Hierdoor is het ook niet nodig om een inspectie aan te stellen, het gaat als vanzelf. Dit betekend niet dat zij ook daadwerkelijk meer betaald krijgen. In vergelijking met andere universitaire opleidingen worden zij zelfs aanzienlijk minder betaald.

In het proces van het lesgeven zelf veranderd weinig of niets. Het is puur de hoger geschoolde docenten die door hun kennis en denkvermogen het verschil maken. Uit onderzoek is gebleken dat deze eductatie methode zijn vruchten afwerpt. 63% van de leerlingen rond een universitaire opleiding af. In Nederland ligt dit percentage op 41%. Het doel van deze vernieuwde methode is om ieder kind de kans te geven een zo goed mogelijke opleiding te bieden, dat is toch iets wat we ook in Nederland zouden moeten nastreven. Het bieden van zo goed mogelijk onderwijs.

De inspiratie voor het schrijven van deze blog komt van het programma tegenlicht, maandag 12 november, Inspiratie van het Nederland van morgen. De uitzending ging over een aantal maatschappelijke problemen van de Nederlandse samenleving, zoals het onderwijs, ouderenzorg en de prijs van medicijnen. De oplossingen blijken heel gemakkelijk te zijn, we hoeven het wil niet opnieuw uit te vinden. We kunnen het gewoon afkijken van onze buren. Inspiratie van het Nederland van morgen is echt een aanrader!  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1304201

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s