De impact van het begrotingstekort

Kabinet Rutte II is sinds deze week een feit. De onrust die is ontstaan omtrent het pittige begrotingsakkoord van Rutte en Samsom is enorm, voornamelijk binnen de VVD. De maatregelen die de heren hebben klaar liggen zijn dan ook niet mals. Uit de brief die kabinet Rutte II onlangs naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat 58% van de Nederlanders er in koopkracht op achteruit gaat. Dit betekend met andere woorden 6 op de 10 Nederlanders gaat erop achteruit.

Ook de HRM’ers zullen er aan moeten geloven, we ontkomen er niet aan. Gezien de discussies die zijn ontstaan is het kabinet toch weer om de tafel gaan zitten om te bekijken of ze de begroting wel door moeten zetten zoals het nu is of toch gaan aanpassen. Is het kabinet dan toch niet zo stabiel als het leek te zijn tijdens de vliegens vlugge onderhandelingen?

Wat gaan de maatregelen (zoals ze nu bekend zijn) voor gevolgen hebben voor HRM en organisaties? De meeste mensen hebben hier totaal geen idee van, ze zijn enkel bezig met de zorgpremie een klein beetje met de hypotheekrente aftrek. Begrijpelijk, maar ook de andere maatregelen gaan grote gevolgen hebben, daarom heb ik ze voor u op een rijtje gezet:

Pensioenen

Vanaf 2013 wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. Het doel is om uiterlijk 2024 de leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Vanaf dat moment zal de hoogte van de AOW-leeftijd bepaalt worden door de gemiddelde levensverwachting.

Ontslag

Er  staan ook veranderingen op het menu voor de WW. Werkgevers gaan voortaan de eerste zes maanden van de WW-uitkering betalen. Daarnaast wordt de duur van de uitkering ook verkort tot maximaal 1 jaar in plaats van de huidige 3 jaar en 2 maanden. Mensen die langer dan een jaar een WW-uitkering hebben zullen vanaf dat moment vallen onder de bijstandsuiterking (70% van de laatst verdiende loon).  Hier tegenover staat wel dat de ontslagvergoedingen beperkt zullen worden. Het resterende deel van de ontslagvergoeding wordt gebruikt voor (0m)scholing en van-werk-naar-werk trajecten. Rutte II wilt hiermee de ontslagregeling omzetten tot een ‘activerende’ ontslagregeling.

Werkgeversheffing

Mensen met hoge inkomens moeten in 2013 een extra bijdragen gaan leveren aan de schatkist. Dit gaan zij doen door het betalen van een extra werkgeversheffing. Deze werkgeversheffing wordt een éénmailge ‘crisisheffing’. Rutte II verwacht dat deze maatregel de Nederlandse schatkist 500 miljoen euro gaat opleveren.

Loonbeperking

De ambtenaren (met uitzondering van de zorgsector) worden in het bijzonder extra getroffen. Zij worden wederom op de nul lijn gezet in 2013 en 2014. De medisch specialisten worden in de toekomst ook beperkt. Het is de bedoeling dat er een norminkomen komt voor de specialisten, zij mogen dan voortaan niet meer verdienen dan deze Europees geldende norm.

Leasen

Werknemers die in een leaseauto rijden moeten voortaan atlijd bij tellen, ook als zij minder dan 500 privékilometers rijden. Er is gelukkig ook goed nieuws te melden: de kilometerheffing is wél van de baan.

Lastenverzwaring voor het bedrijfsleven

De belasting op verzekeringen, de assurantiebelasting, gaat omhoog van 9,7% naar 21%. Dat is voor de snelle rekenaars 11,3% meer belasting!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s