Welcome to the real world

Waarom het nieuws niet altijd de waarheid spreekt…
Mensen hebben een verkeerd beeld van het nieuws. Het wordt namelijk als waarheid aangenomen, wat in het nieuws is is waar. Als je gaat zoeken naar de definitie van ‘nieuws’ kom je in geen enkele betekenis tegen dat nieuws waarheidsgetrouw is of objectief.Waarom nemen we dan toch klakkeloos aan dat het klopt?
Een definitie van nieuws die ik het omvattend vind is: ‘berichten over belangrijke gebeurtenissen die kort geleden hebben plaatsgevonden’. Wie bepaalt over welke gebeurtenissen bericht wordt? De nieuwsstroom die dagelijks over ons wordt uitgestort is oneindig. Maar wat nemen wij als kijker, luisteraar en lezer hier van tot ons?

Één versie van de wereld
Het nieuws laat één bepaalde versie van de wereld zien. Dit komt doordat het nieuws per definitie gefilterd is. Als journalist of correspondent moet er een keuze gemaakt worden wat belangrijk is, selectieve perceptie, je kunt tenslotte niet overal te gelijk zijn. Daarnaast moet het (potentiële) nieuws ook door de journalist als nieuws herkend en erkend worden. Vervolgens geeft de journalist door zijn/haar manier van berichtgeving zijn/haar eigen kleur aan het bericht. Maakt de journalist bijvoorbeeld gebruik van hoor-en wederhoor.

Manipulatie van het nieuws
Het nieuws wordt dagelijks gemanipuleerd. Een voorbeeld hiervan is een onderzoek van 101tv, het digitale kanaal van BNN. Dat team wilde perse beeldmateriaal produceren om te laten zien dat Amsterdammers een vrouw met burka die een zak met sinasappelen heeft laten vallen niet helpen, terwijl de hulp wel zou worden geboden als dezelfde vrouw zonder burka hetzelfde zou zijn overkomen. Het is de tv-ploeg gelukt om het gewenste beeldmateriaal te produceren maar… Bij de opname van 101tv was toevallig ook AT5 aanwezig, zij hebben de gebeurtenis ook vastgelegd. Het beeldmateriaal van AT5 liet echter een totaal ander beeld zie, Amsterdammers wilden de vrouw wel helpen, maar werden door 101tv tegengehouden. Dit is een typisch voorbeeld, maar het is de realiteit. Media manipulatie gebeurt overal op de wereld. De mate waar in dit gebeurt is afhankelijk van het land en het politieke klimaat, maar dat het gebeurt is een feit. Je zou verwachten dat het in westerse landen minder vaak voorkomt dan in andere landen, maar dit is niet het geval. In de westerse landen, expliciet de Verenigde Staten, vindt media manipulatie volop plaats. Het voorbeeld van de burka geeft aan dat manipulatie van de media ook in Nederland voorkomt. .

Het is wel duidelijk dat we het nieuws en de media met een korreltje zout moeten worden genomen. Het is tenslotte maar een versie waarheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s