Het sociale leenstelsel

De langstudeerboete is van de baan. Pfieeuw, je hoort een zucht van verlichting onder studerend Nederland. Toch blijkt er een addertje onder het gras te zitten. We krijgen er namelijk een sociaal leenstelsel voor terug.

Het sociale leenstelsel zal van start gaan vanaf schooljaar 2014 – 2015 en zal vanaf dan gaan gelde voor iedere eerstejaars student. Dit betekend dat de studenten vanaf dan geen basisbeurs meer krijgen in plaats daarvan kunnen studenten lenen met gunstige voorwaarden.
Als je dit idee financieel in kaart brengt blijkt dat iedere student er op achteruit gaat ongeacht studievertraging of niet. De basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt namelijk 266,23 euro per maand, dat is 3.194,76 per jaar. Dit bedrag zou de student dan moeten lenen. Naar mijn idee een oneerlijke regeling.

In de huidige stituatie zou een uitwonende student die een HBO-studie in 4 à 5 jaar afrond geen extra kosten hoeven te betalen voor zijn of haar studie. Vanaf schooljaar 2014 – 2015 zal dezelfde student voor de zelfde HBO-studie minimaal 12.779,04 euro moeten lenen om de kosten van de studie te kunnen betalen, we hebben ten slotte niet allemaal rijke ouders die zo’n bedrag moeiteloos kunnen neertellen.
Ook een uitwonende student die wel meer dan een jaar studievertraging heeft opgelopen is op dit moment 3.063,- euro extra kwijt, als hij/zij zes jaar over een HBO-studie doet. In de nieuwe situatie zal deze boete niet meer betaald hoeven worden, maar moet er wel geleent worden om het gat van de basisbeurs op te vangen dit betekend dat de uitwonende student na 6 jaar studie een schuld heeft van 19.168,56 euro. Dat is ruim 16.000,- euro meer dan de langstudeerboete.

Hoe dan ook zal studeren de studenten vanaf schooljaar 2014 – 2015 veel meer geld gaan kosten. Deze hogere kosten zullen grote gevolgen met zich mee brengen voor de Nederlandse kenniseconomie. Zo zal de drempel om verder te studeren alleen maar hoger worden. Zeker voor de studies waar minder mee verdient word, zoals de PABO. Een vakgebied waar al een groot te kort is aan (goed geschoolt) personeel. Met de minder verdiende studies duurt het namelijk jaren voordat je de lening hebt afbetaald. Terwijl je op het moment dat je klaar bent met studeren en aan het werk gaat juist langzaam maar zeker je eigen huisje, boompje, beestje wilt opbouwen.

De VVD denkt met deze maatregel studenten te stimuleren om sneller af te studeren, naar mijn idee houdt je de studenten alleen maar tegen om uberhaupt student te worden. De Partij van de Arbeid staat om een andere reden achter het sociale leenstelsel. Zij vinden het oneerlijk dat de bakker door middel van belasting op dit moment betaald voor de studie van de zoon van de advocaat. Hier zit wel degelijk een kern van waarheid in. Het zou niet zo moeten zijn dat de zoon van de advocaat, die genoeg verdient om de studie te betalen, geld krijgt van de regering. Het geld is namelijk bestemd voor mense die niet zoveel te besteden hebben, maar wel willen studeren. Als je dit wilt bereiken is het sociale leenstelsel de verkeerde aanpak.
Ik snap niet waarom ook de basisbeurs, net als de aanvullende beurs inkomensafhankelijk wordt. Gewoon enkel een aanvullende beurs, voor de mensen die het anders niet kunnen betalen. Zo worden de studenten met ouders die genoeg verdienen om de studie te financieren niet gekort. De studenten die ouders hebben die wel instaat zijn de eerder genoemde bedragen te betalen kunnen dit zonder verdere consequenties betalen. Zodat we samen een eerlijker Nederland creeeren, waar iedereen de kans krijgt om te studeren.

Inspiratiebron:
NRC, Dag langstudeerboete welkom sociaal leenstelsel door B. Funnekotter.

Advertenties

2 comments

  1. Update:
    Uit onderzoek van de HBO Raad is gebleken dat bij de invoering van het sociale leenstelsel er 15.000 minder scholieren/studenten zich zullen aanmelden voor een HBO-studie.

  2. De VVD en PvdA vervangen de ov-jaarkaart in 2015 voor een kortingkaart die ook gebruikt kan worden door scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs.

    Dat staat in het regeerakkoord ‘Bruggen slaan’. De vervoerskosten die studenten maken, zullen volgens het akkoord tot ‘een zeker maximum’ onder het sociaal leenstelsel gaan vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s