EVENT: #KIP12

Donderdag 27 september was het zover: kennis in de praktijk 2012. Een congres waarin kennis delen centraal staat met onder andere: David Gurteen, de Tweedeverdieping, Daphne Depasse en vele anderen. Kortom een veel belovende dag!

David Gurteen, van Knowledge community, beet de spits af. Dit deed hij met de constatering dat we al 500 jaar op dezelfde manier les geven. Ondanks deze constatering nam ook David als kennismanagement goeroe niet het initiatief om dit patroon te doorbreken. Hiermee zette hij me wel aan het denken. Wat houdt ons tegen om patronen te doorbreken?
Niet veel later werd ons door Daphne Depasse de vraag gesteld: je zit hier nu om te leren en ideeën op te doen, maar morgen doe je gewoon hetzelfde als gisteren. Hoe onderbreek je dat patroon en zorg je ervoor dat er morgen echt iets veranderd?
Iedereen herkende deze situatie, maar niemand had een antwoord op de vraag. Daphne Depasse had deze wel: maak het klein. Begin klein en maak dingen niet groter dan ze werkelijk zijn. Dit is een kleine stap die het grote verschil gaat maken.

Een ander inspirerend onderwerp was de bibliotheek van Nieuwegein, beter bekend als de Tweede verdieping. Deze bibliotheek is een typisch voorbeeld van een organisatie die met haar tijd mee gaat.
Als mensen 30 jaar geleden iets wilde leren of informatie zochten gingen ze naar de bibliotheek om antwoorden te vinden. Een echt kenniscentrum. Tegenwoordig hebben we veel meer middelen tot onze beschikking om de benodigde informatie te vinden of om kennis te delen. Het is dus niet meer noodzakelijk om de kennis op te komen zoeken in de bibliotheek. Op deze trend van digitalisering heeft Nieuwegein ingespeeld. De bibliotheek is voorzien van de nieuwste gadgets en bovendien houden ze rekening met de behoeften van de mensen, zoals gebruiksgemak.
Dit heeft ervoor gezorgd dat de bibliotheek weer een veel bezocht kenniscentrum is, waar mensen naar toe gaan om te leren en kennis met elkaar te delen.

Naast de bibliotheek was er ook een vertegenwoordiger van PLEIO, plein overheid. Dit is een digitaal plein waar op een interactieve manier kennis uitgewisseld kan worden tussen de verschillende gemeenten. Dit plein is opgezet onder het motto:

Talk to people. They know cool stuff you don’t

Samen weet je meer dan alleen. Daarom is er op PLEIO ruimte gecreëerd om te kunnen discussiëren  informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Iedere deelnemer kan zijn of haar persoonlijke homepage zelf inrichten naar wat hij of zij belangrijk vind. Daarnaast kan ook iedere deelnemer groepen en pagina’s opstarten. Dit om de proactieve houding te bevorderen. Een ontzettend mooi platform waar veel organisaties een voorbeeld aan kunnen nemen. Intranet is ten slotte allang niet meer wat we zoeken.

Kortom het was een indrukwekkende, leuke, leerzame dag. Ik heb veel ideeën op gedaan waar ik de komende periode mee aan de slag wil gaan. Jullie zullen dus nog zeker meer terug lezen over mijn ervaringen van het congres.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s