Trends en ontwikkelingen

Kennismanagement is een op zichzelf staande trend. Deze trend is ontstaan in de jaren ‘90 en sinds dien niet meer weggeweest. Door de huidige economische crisis zou je denken dat er geen geld en tijd meer is voor kennismanagement. Niets blijkt minder waar te zijn. Het zorgt ervoor dat er binnen kennismanagement nieuwe ontwikkelingen en trends ontstaan. De meest bekende ontwikkelingen zijn de digitalisering, vergrijzing en opkomst van China en Japan.

In de jaren ’90 ging het goed met de Nederlandse economie. Dit was de reden dat leren werd geïntegreerd met het werk. De dalende economische conjunctuur van de laatste jaren heeft ervoor gezorgd dat er geen of minder geld beschikbaar is om te leren in de organisatie. Hierdoor verplaatst leren zich naar de praktijk, learning by doing. Learing by doing is niet alleen effectiever gebleken, maar in veel gevallen ook efficiënter. Tegelijkertijd is de digitalisering in de jaren ’90 ook in een stroomversnelling terecht gekomen. Kennismanagement speelt hierop in door middel van bijvoorbeeld e-learning. E-learning is de vervanger van het leren in een klaslokaal. Onder ander e-learning geeft mensen de mogelijkheid om altijd en overal te leren.

De Nederlandse beroepsbevolking is aan het vergrijzen, waardoor de vraag naar ervaring toe neemt. Tegelijkertijd daalt het aanbod van ervaring, doordat de mensen met de meeste ervaring met pensioen gaan. Kennismanagement speelt op deze ontwikkeling in door middel van onder andere mentoring en coaching. Door middel van deze instrumenten kunnen de ervaren werknemers in een organisatie hun ervaring overgeven aan hun jongere collega’s. Deze instrumenten hebben als doel dat de ervaring niet verloren gaat.

De laatste ontwikkeling die Trend Monitor heeft gesignaleerd is de opkomende economie van Japan. Nonaka en Takeuchi legden het verband tussen kennismanagement en het innovatieve vermogen van Japanse en Chinese bedrijven. Volgens hen is kennis de schakel tussen informatie en innovatie. Dit zou betekenen dat kennismanagement het innovatieve vermogen van organisaties bevordert.

Dit zijn naar mijn idee ook meteen de drie meest belangrijke ontwikkelingen op het gebied van kennismanagement. Ontwikkelingen waarvan nog niemand weet waar ze gaan eindigen. Deze drie ontwikkelingen zal ik dan de komende tijd ook gaan volgen.

Inspiratiebron:
Top 10 kennistrends van Trend Monitor International

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s